HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Az örök marsala

2011.08.10. 21:17 BorTars

Matula bácsi egyszer úgy magyarázta Tutajosnak, hogy a bográcsot homokkal és sással kell tisztára súrolni. Majd hozzátette, hogy vannak olyan csárdák, ahol soha nem ürül ki a bogrács, mert folyamatosan főzik benne a halászlét. (Vagyis ott nem is kell a mosogatás eme sajátosan népies módszerét alkalmazni.)

Egyszer én is láttam egy ilyen borgácsot. Baráti összejövetelen főtt a gulyás, és egyre több vendég (meghívott és váratlan) érkezett. A házigazda leleményesen a kerti gumislagból kavargatás közben addig is utána töltötte az elfőtt levett, ezért nem jött zavarba az egyre nagyobb vendégsereg láttán sem. Szerencsére a gulyás olyan sűrű volt, hogy a mennyiség növekedését egyáltalán nem érezte hígításnak az ember.

Ilyenek tehát a soha ki nem ürülő edények, ha bográcsról van szó. Ez jutott eszembe, amikor a szicíliai borkülönlegesség, a „marsala” készítésmódjáról olvastam. 

Kis üveges marsala: szicíliai souvenir

Marsala egyébként egy város Szicília délnyugati részén (turisztikai szempontból teljesen felejthető, de ha valaki látta, soha nem fogja elfelejteni, bár sok jóra nem emlékezhet), viszont innen származik a fehér vagy vörös szőlőkból készített, erős, édes likőrbor.  Ennek érlelése zajlik olyan hordórendszerben, amiből soha nem ürül ki a marsala. Palackoznak belőle, de mindig marad benne, aztán  utána is töltik az érlelendő borral. (Hasonló a módszer a portói vagy a sherry érlelésekor is – ott Jerezben a spanyolok úgy hívját a módszert „solera”, Marsalában ”in perpetuum” a neve .)

De előbb egy kis történelem. Bár a források ellentmondásosak. Egy helyütt azt olvasni, hogy a marsala Nelson admirálisnak köszönheti, hogy elterjedt a világban, mert amikor 1798-ban a nílusi csatában legyőzte Napóleon francia tengerészeit, útban hazafelé Marsala kikötőjében nagy mennyiségben „vételezett” az erős, édeskés fehér borból, Angliába szállította, ahol azonnal igen népszerű lett. Ez azonban csak legenda, mert minden bizonnyal az admirális már jól tudta, hogy hová kell betérnie.

Egy angol kereskedő, John Woodhouse hajója ugyanis már korábban, 1770-ben egy viharba Marsala kikötőjében keveredett, és alaposan felpakolt a helyi borból, amit aztán igencsak megszerettek az angolok. Egy másik angollal, Ben Inghammel, aki már szakértője volt a borkészítésnek, és hozzá is járult ahhoz, hogy a marsala minőségén tovább javítsanak, gyakorlatilag ketten uralták a borpiacot Szicíliában évtizedeken át. A két angol szőlőbirtokai közötti területeket csak az 1830-as években vásárolta fel egy calabriai kereskedő: Vincenzo Florio . Az eltelt majd 200 évben mindössze annyi változott a piacon, hogy Florio cége felvásárolta a két angol érdekeltséget, de a jól hangzó márkaneveket megőrizte. Rajta kívül még egy olasz, a Pellegrino cég készíti a leghíresebb marsalát mind a mai napig.
 
Szicília: ami a távolban üdítő zöld, csak szőlő vagy olajfa lehet
S hogy mitől lett a marsalai bor erősebb a szokásosnál? Borpárlatot, brandyt kevertek hozzá. Nem egyedi a módszer: csinálták ezt Portóban, Madeirában, és ez a titka a spanyol sherrynek és a vermouthnak is. Marsalában azért találták ki, hogy a bor egyáltalán kibírja a hosszú  hajóutat a tengeren, amíg Angliába ér.

A marsala készülhet fehér szőlőből (grillo, catarratto, inzolia and damaschino) – ebből lesz a golden és ambre (arany és borostyán) színű, a kékszőlőkből (pignatello, calabrese, nerello mascalese, nero d’Avola) pedig a  ruby (rubint) színű marsala. Cukortartalmától függően lehet száraz vagy édes, de az érlelés ideje szerint is többféle marsala létezik.

Spanyol sherryt érlelnek Jerezben: ez a solera
Ha egy éves érlelés után (vagy az előtt) palackozzák, az a marsala fine (rendszerint 17 fokos). Az  1-2 év közötti érlelésű marsala neve: superiore (ettől kezdve az alkoholtartalom általában 18 fok). A négy éven át érlelt marsalát superiore riservának hívják, az öt éves a vergine soleras, a 10 éves pedig a vergine soleras riserva.

De hogy is zajlik ez az érlelés, ahol sohasem ürül ki a hordó? A marsalai „in perpetuum” hordókba pl. betöltik a friss, már brandyvel, párlattal kevert bort, ahol legalább egy évet tölt. Utána kivesznek belőle, palackozzák a fine marsalát, és feltöltik a hordót. (Ilyenkor a maradék egy év múlva két évet töltött a hordóban, az új bor egyet – fontos tehát a mennyiséget is figyelembe venni a hordóban lévő bor „átlagéletkorának” kiszámításakor. De ha pl. a felét palackozták egy év után, akkor a teljes hordó átlagéletkora két év után másfél év, ugye?)

Így tehát elméletileg, ha egy „in perpetuum” hordórendszer már száz éve működik, akkor a száz éves marsala is benne van – legalábbis egy töredéknyi részben bizonyosan.

A marsala egyébként nem csupán az italok között vívott ki magának ismertséget: sok-sok receptben használják a szakácsok és a cukrászok is.

Szólj hozzá!

Címkék: marsala Szicília likőrbor

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr897250333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása