HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Édesmindegy? Sehol sem!

2014.01.25. 15:49 BorTars

Tokaj nagy versenytársa valamire készül. A Bordeaux-i Sauternes borvidéken aggodalommal szemlélik, hogy egyes bortermelők szakítanának az édesbor készítéssel, és inkább a száraz fehér felé fordulnának. A nemespenész ugyanis gyakran elkerüli őket, így botrytis híján a hagyományos édes Sauternes-t nem készíthetik. Birtokuk viszont olyan helyen van, hogy ha nem édes bort csinálnak, akkor csak azt írhatják az üvegre: Bordeaux Blanc, ami nem annyira kelendő a piacon. Ilyenek az eredetvédelem szigorú francia szabályai. Jó is tudnunk, ha francia borok között válogatunk, hogy az AOC Sauternes csak édes lehet, az AOC Bordeaux Blanc pedig száraz.

Az eredeti édes Sauternes és "társa": a libamáj
Az a gond, hogy ez utóbbi úgy hangzik, mintha egyszerű asztali bor lenne, pedig nem az, szigorú feltételeknek megfelelő minőségi bor ez is, legalább 70 százalékban semillon, sauvignon blanc és muscadelle az alapja. A borászok most azért lobbiznak, hogy ne ezt a semmitmondó eredetmegjelölést írhassák rá száraz fehér boraikra, hanem saját borvidéküket, a Sauternes-t körülvevő Graves-ot.

Miért is ne, legyintenénk rá innen a távolból, de megérthetjük aggodalmaikat, hiszen látjuk, hogy nálunk, Tokajban is milyen visszhangot kelt egy-egy átalakítás. A franciák attól tartanak, hogy ha a hagyományos édes bor vidéken lehet rangos megjelöléssel ellátott száraz fehéret is a piacra vinni, akkor a borászatok kevésbé bajlódnak majd a hagyományos édes bor készítéssel, és Sauternesben kihal a tradíció, és alig marad édes bor. Bár a nagyok talán nem is bánnák, mert ezzel az ő – szinte már ritkaságszámba menő - boraik értéke igencsak megemelkedne.

Ott tehát ezen vitáznak. Tokajban, a másik édes bor „csúcsrégióban” pedig azon, hogy az új szabályok megszüntetik a 3-4 puttonyos aszút. (Bár nálunk, ha jól olvasom, nem annyira vitáznak erről, hiszen eldőlt, hanem csak beszélnek róla szakmai berkekben.)

Eleinte, ameddig csak félinformációkat lehetett olvasni a hegyközség döntéséről, olyan híreket is láttam, hogy ezentúl lehet majd vörös is, meg rozé is Hegyalján. Mert az engedélyezett szőlőfajták felsorolása kimarad a szabályozásból, vagyis szabad lesz a vásár. Nos, ez valóban félinformáció volt, a javaslat nem ment ennyire messzire, továbbra is a hagyományos fehér szőlőfajták maradnak meg Tokajban. (Nem mintha nem lehetne itt-ott „kísérletekkel” találkozni – de erről majd később.)

Egy párizsi sommelier ajánlata: ez a tokaji nem ezer forintos...
Megvallom, az aszú minőségének védelmével feltétlenül egyet lehet érteni. Amikor diszkont élelmiszerboltokban 1000 forint körül árultak tokaji aszút, alig hittem a szememnek! Kétféle érzés keveredett bennem össze a hihetetlen árak láttán: a gyanú, hogy itt valami nem stimmel, és a csalódás, hogy egy kereskedőlánc milyen kegyetlen kényszert tud gyakorolni a termelőre az árcsökkentés érdekében. Éppen ezért jó is, ha ennek vége szakad, egységes(ebb) lesz a minőség, még akkor is, ha jobban meg kell majd fizetni az árát.

Meglesz a változásnak – remélhetőleg - a piacvédelmi szerepe is. Hiszen általa ki lehet majd kényszeríteni, hogy a nem Magyarországon készülő tokaji aszú is megfeleljen az új paramétereknek. Vége lehet tehát annak az állapotnak, hogy a Szlovákiába átnyúló hegyaljai területeken két puttonyos aszú is készülhetett – ezt az új, magasabb cukortartalom előírása lehetetlenné teszi. Legalábbis, ha Brüsszelben is hivatalosan rögzítik az adatbázisban az új termékleírást.

A Bordeaux-ihoz hasonló váltás egyébként Tokajban is végbement, amikor az ezredforduló táján ott is felfedezték, hogy a furmintból nem csak aszú (és szamorodni) készülhet. Olyan váltás volt ez, amire még a nemzetközi szaksajtó is felfigyelt. Az egyik korábbi írásban már idézett Jancis Robinson is felfedezte Szepsy István 2000-es Úrágya Furmintját, amit a tokaji száraz borok új generációjának megalapozójaként aposztrofált „mineralitása, tüzes gazdagsága, életmentő savassága és palackbéli fejlődőképessége miatt”. De a Béres birtok hárslevelűjét is említette a mértékadó brit szakértő, mint amely alternatívát jelenthet a fehér csúcsborok között a francia fehér burgundik (chardonnay-k) mellett. Pedig a száraz furmint újjászületését szinte csak a kényszer szülte: az 1999-es tokaji csúcsévjárat után 2000-ben minket is elkerült a nemespenész, aszút nem lehetett készíteni, és a borászok kisérletezni kényszerültek. Utólag elmondható, nem rossz eredménnyel.

S akkor most az egyik „széles nyilvánosság kizárásával folyó” tokaji kísérletről. Következzék a „tokaji rozé”.

„Ilyen nincs, és mégis van!” - a szállóigévé vált riporteri mondat idéződött fel bennem, amikor megláttam az autentikus zárócímkével ellátott palackot. (Majd kétezer kilométerre Tokajtól, Brüsszel mellett egy flamand faluban.)

A nagy becsben tartott palackokat (bár a házigazda, aki Csopakon maga is borászkodik, nem keveset pakolt be belőlük egy magyarországi nyaralás során) csak becses vendégek előtt nyitják meg, ugyanis különleges italról van szó. Egyrészt ritkaság, ami Tokaj szabályai ismeretében érthető, másrészt frissességével, pezsgésével, bronzvörös színével és a vulkáni talaj örökségét hordozó ízeivel kifejezetten kellemes fogyasztani.

A bronzvörös tokaji
Igyekeztem kutakodni, hogy Tokajban mennyire szokás a borászoknak ilyesmivel kísérletezni, de szemérmesen keveset beszélnek róla. Kis mennyiségben, itt-ott a tőkék között állítólag megbújnak olyan fajták, amelyekről lehet szüretelni mást is, mint fehér szőlőt, de – természetesen – hivatalosan nem készülhet a környéken vörös vagy rozé bor.

Egyedül a Provanceból odakerült Nicolas Godebski vallotta meg (még anno 2008-ban), hogy az eldugott tőkékről összegyűjtött vörös szőlőből készült már rozé Tokajban, igaz, hozzá kellett keverni 40 százaléknyi traminit is. Vagyis kétszeresen is szentségtörés, ami történt, hiszen vöröset kevertek össze fehérrel, ráadásul ott, ahol a vörös elméletileg nem is létezhet. Mindenesetre nem lehet csodálkozni azon, ha a borászok között akadnak kíváncsi, kísérletező emberek, akik szeretnék, ha kiderüljön, mire képes a hegyaljai „terroir”. De azon sem szabad meglepődni, ha a hagyományos borkészítési eljárások védelme érdekében az efféle kísérleteket nem övezi feltétlen támogatás.

Szólj hozzá!

Címkék: furmint Tokaj Szepsy Sauternes Bordeaux blanc Graves tokaji rozé

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr717250193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása