HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Mérgező hordó?

2011.08.24. 17:32 BorTars


Sokáig hittem, hogy a bor biztonságos menedéket jelent azok számára, akik egy bizonyos fehérjére, a gluténre érzékenyek. A gyümölcsök ugyanis ezt nem tartalmazzák, így a gyümölcslevek, akár erjesztett formában is,vagy a gyümölcspárlatok nyugodtan fogyaszthatók a számukra. 

Magam is érintett lévén, amikor ez a „fogyatékosságom” kiderült, nem estem kétségbe. Azt  gondoltam, a garantáltan glutén- (és gliadin)mentes gyümölcspálinka és a bor is kínálhat annyi élvezetet, mint a sör vagy a whisky. S bár a történet jóval a magyar pálinka és borászat reneszánsza előtt kezdődött, nem csalódtam: azóta sem hiányzik a skótok vagy a belgák (németek, osztrákok...) büszkesége.

Mostanában azonban attól tartok, hogy az angolul „safe heaven”-ként emlegetett „biztonságos menedék”, mégsem létezik.  Legalábbis abban az értelemben, ahogy eddig a lisztérzékenyek tekintettek a borra. Mert igenis létezik, hogy a borban ott van a glutén, de nem a szőlőből. Hanem a hordóból. Bizonyos hordókból.

A hordó lehet a veszély egyik forrása
Egyes hordókészítők gabonalisztből készült anyaggal (csirizzel?) tömítik az esetleges  rést, amikor az új hordók alját és tetejét rögzítik a dongák közé.  S bár utána alaposan kimossák a hordót, maradhat benne nyomelemekben gluténtartalmú anyag. Igaz, ez még Amerikában sem éri el azt a küszöböt, hogy jelezni kelljen a címkén a gluténtartalmú anyagot. (Ott a küszöbérték 20 az egy millióhoz, azaz egy millió részecskéből legalább húsz egységnek kell gluténtartalmúnak lennie ahhoz, hogy a palackon ezt jelölni kelljen.) Extrém mértékben gluténérzékenyeknél állítólag mégis kiválthat ellenreakciókat az ilyen hordókban tárolt bor is.

De vajon a veszély csak a hordós érlelésű borokból származhat? Hát nem! Egyes borok finomításához, kezeléséhez ugyanis szoktak használni  gabonalisztből készült adalékot. Igaz, ezt utóbb  alaposan megszűrik, tehát hivatalosan gluténmentesnek nyilvánítható az ilyen bor is, de a túlérzékenyek esetében mégsem zárható ki a kedvezőtlen reakció.

Tömítés: "ártani nem használ"
Állítólag ez a finomítási eljárás ausztrál borászatoknál szokott előfordulni, de van szakértő, aki azt mondja, egyáltalán nem is használatos már az ilyen módszer. A hordószigetelésnél alkalmazott csiríz (?) az amerikaiak szerint európai  szokás, náluk semleges hatású anyagot alkalmaznak. De erre is találtam cáfolatot: van amerikai hordókészítő cég is, amely még fényképen is megmutatja az eljárást, hogyan kenik a búzalisztből készült masszát a dongákra. A cég egyébként magyar tölgyfát is importál a hordókészítéshez – vagyis legalább egy jó hírre is sikerült rábukkanni a végére. (Persze jó hír az is, hogy a magyar hordókészítők egyáltalán nem használják ezt a tömítési módot...)

S a konklúzió? Ihatnak bort a lisztérzékenyek? A válasz: igen, de...

Annál a túlérzékeny rétegnél, amelynél a legkisebb gluténmennyiség  is kiválthatja a kellemetlen tüneteket, a szakértők csak az acéltartályban készült borokat ajánlják. Aki ennyire érzékeny,  rendszerint nagyon jól tudja magáról, hogy mit szabad fogyasztania és mit nem, és tud vigyázni. Kár, hogy a bor készítésének módját nem kell jelezni a címkén. Ha ott lenne, a lisztérzékenyek jobban tudnának figyelni arra, hogy milyen bort választanak.

1 komment

Címkék: lisztérzékeny gluténmentes bor

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr57250331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trixi 2013.07.16. 19:54:41

Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sosem lehet tudni akkor mégis mitől vagyunk rosszul?
süti beállítások módosítása