HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

A soha, a néha és a bármikor

2014.02.12. 15:50 BorTars

Egy bor sorsa nálam az első kortynál eldől. Már a színe láttán is alakul valami, az illat alapján pedig pláne, de az első korty az, ami vagy megerősíti a korábbi várakozásokat, vagy pedig romba dönt mindent. Az első korty után tudom, hogy ezt a bort szeretem-e, szívesen iszom-e belőle, és vennék-e belőle még egyszer. Alig szokott előfordulni, hogy az újabb kortyok megváltoztatnák a véleményemet.

Az gyakran előfordul, hogy a címkén olvasható információ, meg a bor színe és illata alapján jóval többet várok. Csalódni nagyon könnyű, és sokszor meg is történik.

Kortyolni sokféleképpen lehet. A franciák csücsörítve szürcsölik át a levegőt az első kortyon, hogy minél jobban átjárja az oxigén, és a bor minél jobban, minél gyorsabban „kinyíljon”. Mások hosszan „öblögetnek” az első korttyal, hogy a bor eljusson a nyelv minden pontjára, és az ízlelőbimbók mindegyikének legyen lehetősége próbálkozni: „kiolvas-e” valamit a benne rejtező ízek közül. Elismerem, mindkét módszer feszegetheti olykor az etikett vagy a jó ízlés határait...

Így kóstol a híres séf - lenyalja a kést...
Persze nem csak a bor esetében. Amikor Brüsszel rendezte a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjét, meglepetten vettem észre, hogy a zsűri nagy tekintélyű tagjai, világhírű séfek, szemrebbenés nélkül szegték meg az alapvető illemszabályt, hogy „a kést nem nyaljuk le”! Miért? Szerintem azért, mert egy szósz vékonyabban terül szét a kés pengéjén, mint egy kanálban. Textúráját, kidolgozottságát, ízhatásának egységességét jobban meg lehet ítélni a késen szétfolyó szószt vagy zaftot lenyalva. Így aztán nem is zavartatták magukat, számuk- ra ez a „csúfság” természetes volt.

Valójában a bor „öblögetése”, a szánkban történő „megforgatása” is ugyanezt a célt szolgálja: mindenhová jusson el a nemes folyadékból, nehogy valamiről esetleg lemaradjunk. A megtalált ízek pedig kárpótolhatnak azért, ha körülöttünk esetleg kicsit ferdén néznek ránk fura viselkedésünkért.

Párizsban, Brüsszelben aranyérmes,
nálam ez nem nyert
Ízlelni azonban nehéz dolog. Hosszú tanulási folyamat végére lehet eljutni addig, hogy a különböző fehér- és vörösborokra jellemző illatokat valóban felismerje és azonosítsa valaki. (Ez persze nem feltétlenül olyan gyötrelmes tanulás, mint valaha az iskolapadban...) A hivatásos kóstolók, a borversenyek bírái számára azonban nem ez lehet nehéz, hanem az, hogy a legjobb kortyokat se nyeljék le, különben nem lehetne végigkóstolni a több tucatnyi bírálandó bort. (Szinte felfoghatatlan, hogy a legkiválóbb borok is a kiöntőben kell, hogy végezzék...)

A borbírálók módszerének segítségével el is képzeltem egy olyan sajátos értékelési szisztémát, amely azon alapul, hogy vajon az első korty után lenyelnénk-e a bort, vagy végezze inkább a kiöntőben? Tehát „köpni” vagy „nyelni” - ez itt a kérdés.

Az első – gondolom - nem szorul magyarázatra. Ami nem ízlik az első korty után, azt nem szabad folytatni, az már alkoholizmus. Az ilyen bor – a soha.

Kellemes moseli rizling -
néha meg lehet inni
A második már több „alkategóriára” bontható. Az egyik például, hogy az első korty után ugyan kiürül az üveg, de ha a boltban meglátjuk ugyanazt a bort még egyszer, akkor nem biztos, hogy megvennénk ismét. Esetleg – néha.

A „nyelni” kategória másik – és jobbik - változata pedig, amikor a megkóstolt bort ismét örömmel megvennénk. Ez a „kérek még, mert jó”! Bármikor.

Belátom, nem olyan kidolgozott az értékelési rendszer, mint Robert Parkeré vagy Jancis Robinsoné, kiindulásnak azonban megteszi. Annyiban azonban közös, hogy egyik sem nagy mennyiségek alapján dolgozik. Miután a Parker-pontszámot talán a legnagyobb marketing értéknek tekinti a szakma, óriási mennyiséget kell értékelni – rövid idő alatt. Ezért a borkészítés is megváltozott, eltolódott abba az irányba, hogy a bor azonnal, a lehető legintenzívebben mutassa meg önmagát, hogy a „mindenható pontozó” gyorsan felismerje az értékeket. Amikor „dolgozik”, Robert Parkernek (és munkatársainak) nincs ideje kivárni, hogy egy bor hosszú, esti kvaterkázás közben fedje fel, mi rejlik benne. Különben nem érnének az évi tízezernyi palack végére.

Egy riojai vörös, ami Parkernél is 92 pont.
Bármikor, és akár kvaterkázni is jó! 
Végül hadd tegyem hozzá, hogy talán van még egy prémium kategória is, a kifejezés eredeti értelmében: amikor megkóstoljuk az első kortyot, és „se köpni, se nyelni nem tudunk”! Köpni persze, hogy nem, hiszen vétek lenne. Nyelni pedig azért, mert olyan finom ott tartani a szánkban, annyi sok újat és jót fedezhetünk fel benne hosszú másodperceken át. Ezek mellett aztán el lehet kvaterkázni...

Szólj hozzá!

Címkék: borkóstolás Jancis Robinson Bocuse dOr Robert Parker

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr327250191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása