HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Nem mind arany...

2014.05.19. 12:14 BorTars

...de azért fénylik.


A május elején tartott brüsszeli Concours Mondial borversenyen nem taroltak a magyarok. Nem is tarolhattak, mert ezt a seregszemlét nem tüntetik ki óriási figyelemmel borászataink. Pedig ez a világ egyik legnagyobb borversenye (8060 bor vett részt 41 országból és 2330 díjat osztottak ki a résztvevők között).

Álljon azért itt a négy magyar díjazott bor listája, egy arany, és három ezüst a benevezett 19 közül. Ez az arány valamivel elmarad a verseny alapszabályában engedélyezett százaléktól, vagyis attól, hogy a benevezett borok mintegy 30 százalékát lehet díjazni – de ezt tudjuk be ez alkalommal a „kis számok törvényének”.

Amikor a borbírálat idején a versenyen jártam, igyekeztem kideríteni, vajon mi lehet a magyarázata annak, hogy a magyar borászatok ennyire nem mutatnak érdeklődést ez iránt a borverseny iránt. Valami olyasmi derült ki, hogy több, versenyeket szervező nemzetközi szövetség létezik, és aki az egyiknek a tagja, az a másik versenyeire nem megy el, annak a címeit nem ismeri el. Van ilyen a bokszban is, azzal a különbséggel, hogy az ökölvívásban rendeznek időnként „címegyesítő” mérkőzéseket, a borok között ilyesmiről még nem hallottam...

Magyarországon is van egyszervezet, amely a legnagyobb versenyek házigazdája, de az a nemzetközi szövetség, amelyiknek ez a magyar cég a tagja, nem vesz részt a „Concours Mondial”-on, így a magyar borászatok legtöbbje sem. Mert a magyar szervezők – azokon a versenyeken, amelyekkel kapcsolatban állnak - leveszik a hazai borászatok válláról a nevezéssel járó adminisztráció, kiszállítás és egyéb szervezési terhek jelentős részét, vagyis a borászatok (egy része) elkényelmesedhetett, és ha nem végzi el valaki helyette ezt a feladatot, akkor inkább marad otthon. Lehet, hogy nem is kell a nemzetközi piac, nincs szükség a megmérettetésre, a sikerre, hírnévre, rangra, elismerésre...

Nagyüzem: dolgoznak a Concours bírái
De ne efféle negatív felhanggal közelítsünk! Még az is lehet, hogy „lábon” elkel minden borászat összes terméke, így nincs is értelme külföldön kínálni a portékát, mert úgysem tudnának többet szállítani. (Bár azt sem szabadna elfelejteni, hogy egy-egy aranymedál a palackra ragasztva fölsrófolhatja a bor árát, és ha ettől több bor nem is lesz, a bevétel még nőhetne, akár otthon is – vagyis a borászatok helyében ezt is érdemes végiggondolni...)

Ennyit a borversenyek előnyeiről. Mert azért fenntartások is vannak. A legnagyobb gond épp az, hogy a legjobbak (pontosabban a legjobbnak hitt, legrangosabb, világhírű borászatok) mindig távol maradnak a borversenyektől. Bordeaux-i Premier Cru, de még 5-iéme Cru sincs a bebugyolált palackok között. És bizonyára épp azért, mert borbírák elé jeltelenül kerülnek a borok, kóstolás előtt csak és kizárólag az évjáratot lehet tudni, az országot, tájegységet, borászatot már nem. Márpedig a vakkóstolást a „csúcsborok” készítői nem szeretik. Azon ők csak veszíthetnek. Emiatt viszont olyan minden borverseny, mint azok az olimpiák voltak régen, amikor az NBA kosarasai még nem vehettek részt a versenyeken. Meg az NHL hokisai. Jól játszottak az aranyérmesek, de tudhatták azt, hogy voltak náluk (valószínűleg) jobbak. Az olimpiákon ma már mindenki ott lehet, talán egyszer a borversenyek is mások lesznek...

A szabványosított borbírálati lap
Mert a borversenyek – ez lenne az alapvető céljuk – sokat segíthetnek a fogyasztónak. Szakértők a zsűritagok, és a véleményükre lehet alapozni. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) ezért is dolgozta ki az egységes borbírálati szempontokat. Egy magára valamit adó borverseny ilyen űrlapokat tesz a bírák elé. Nem is ezzel van a gond.

Hanem azzal – ahogy a Bordeaux-i verseny kapcsán is írtam –, hogy a szervezők és borbírák vállán óriási a teher. A nagy versenyeken a több ezer benevezett bor miatt olyan sok zsűritagra van szükség, hogy rendkívül nehéz összehangolni, egységesíteni az eredményeket. Vagyis nehéz kizárni, hogy ugyanazon a versenyen, két aranyérmes bor között (természetesen ugyanazon a kategórián belül) ne legyen érzékelhető különbség – hiszen a több, mint 300 zsűritag ízlésvilágát lehetetlen menet közben folyamatosan egyeztetni.

Bozzai Zsófia, az egyik magyar zsüritag munka közben
Megpróbálkoznak persze, az egyeztetéssel: a Concours Mondialon a bírálat kezdetén az összes zsűritag kap egy kóstolónyit ugyanabból a borból – ez természetesen versenyen kívüli ital -, és a versenyigazgató a bírák előtt értékeli, hogy ezzel segítsen összehangolni a zsűri szakmai megközelítését. A többi bírálati napon is van „hangolóbor”, de azt már csak minden bíráló panelben külön-külön, a döntnök vezetésével értékelik. A szabályok arra is lehetőséget adnak, hogyha a pontozólapok összesítésekor a panel vezetője túlságosan nagy eltérést venne észre a vélemények között, akkor újrakóstolást rendelhet el, hogy egységesebb legyen az eredmény.

Ettől persze az a kockázat megmarad, hogy egy bor - csak egy panelhez kerül, vagyis összesen 5-6 ember mondja ki a verdiktet (és ez a legelgondolkodtatóbb). De belátható, hogy sajnos a 300 tagú zsűri három nap alatt 8000 bort csak így tud végigkóstolni. Zsűrinként 50 bor naponta a feladat, ami alaposan próbára teszi még a gyakorlott, szakértő érzékszerveket is...

Az asztalon az előkészített "versenyzők" - a rekeszben, akik már "végeztek"
Pedig minden szervezetten zajlik. A zsűriző terem mellett egy ugyanakkora előkészítőben minden zsűri számára külön asztalon összeállítva a napi készlet: csoportosítva a hasonló borok, fehérek, rozék, vörösek, szárazak és édesek – hogy könnyebb legyen az összevetés és a váltás is . A borok között üres kenyér és víz fogyasztható, hogy „kitörölje” az előző bor emlékét. Nagy feladat a borok temperálása is, hiszen a fehérek, rozék esetében különösen nehéz az előírt hőmérsékletet betartani.

Szertartásos felszolgálás - itt épp Geönczeöl Attilának
A borpincérek folyamatosan hozzák-viszik a palackokat, minden asztalnál úgy szolgálnak fel, mint a legelegánsabb étterem sommelier-i. Túlzásnak csupán azt érzi a kívülálló érdeklődő, amikor a zsűrielnöknek szertartásosan bemutatják a palackot: megfelel-e? Vendéglátó helyen ez érthető: meg kell nézni, hogy azt a fajtát-évjáratot hozta-e a pincér, amit rendeltünk tőle. De a versenyen, a vakkóstolásra kihozott, bebugyolált palack esetében ezt az ellenőrzést elvárni – lehetetlen. Persze, a szokás – nagy úr...

Szólj hozzá!

Címkék: borverseny Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) Concours Mondial

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr267250179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása