HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Borszakértők csapdában

2015.03.02. 18:37 BorTars

Azt még az „egy millió dolláros orral” rendelkező borkritikus, Robert Parker is elismeri, hogy az általa 95-96-97-98-ra értékelt borok között talán csak az tesz különbséget, hogy épp milyen hangulatban volt, amikor a borokat kóstolta. Vagyis a borok megítélése szubjektív dolog. De még mennyire! (De ennyire?)

Egy nyugdíjas amerikai óceánkutató, Robert Hodgson, aki maga is borászkodik, és hosszú éveken át benevezte borait különböző kaliforniai borversenyekre, megelégelte, hogy ugyanaz a bor az egyik évben az egyik versenyen aranyérmet kap, máskor, máshol meg - semmit. Természettudós lévén, egy idő óta arra tette fel az életét, hogy a borbírálatok során tükröződő szubjektumot mutassa ki – objektíven.

Borbírálat: Challenge International du Vin, Bordeaux (Photo : Puget/Amarante-photogalerie)

2005-ben kezdte, amikor a Kalifornia Állami Vásár hivatalos borversenyén kérte meg a szervezőket egy „különversenyre”. A zsűri számára háromszor is kivitette ugyanazokat a borokat (ugyanabból a palackból), és elemezte az eredményt – vajon néhány perc elteltével másképp értékelik-e a borokat a zsűritagok. Megdöbbentő eredményre jutott. A szakértőnek tekinthető zsűritagok egyáltalán nem voltak következetesek az értékelések során, sőt. Kiderült, hogy hosszú évek átlagában a borbírálók alig 10 százaléka bizonyult következetesnek, de ugyanazok, akik az egyik évben kiegyensúlyozott véleményeket fogalmaztak meg, máskor átlagosan szétszórt teljesítményt mutattak.

Az adatgyűjtés első négy éve után tanulmányban összegezte az eredményeket a borász-oceanográfus. Szinte általános volt, hogy egy zsűritag a háromszor kóstolt bort egyszer igen jó 90 pontosra, másszor átlagos 86-osra, vagy pedig kiváló 94-esre értékelte a 100-ig terjedő skálán. Azaz: az volt az átlag, hogy ugyanaz a bor +/- 4 pontos eltéréssel kapta a pontszámokat. Tíz közül egy olyan zsűritag akadt, aki +/-2 pontos eltéréssel értékelte háromszor ugyanazt a bort.

Borbírálat: Top100wines verseny, Sydney
Mondhatjuk persze, hogy néhány ponton nem sok múlik, de ez nem igaz. Ráadásul egy-egy aranyérem jelentős marketingelőnyt, árbevétel növekedést is eredményezhet a nyertes borok számára. Robert Hodgson azonban maga is felmenti a borbírálókat: „Mindegyikük felkészült, különleges képességű ember, aki jól megítél egy-egy bort. De amikor százat kell végigkóstolnia, azt nincs ember, aki jól végigcsinálja” - idézte egy nyilatkozatát a The Guardian.

Az oceanográfus persze nincs egyedül. Mások is kikezdik a borversenyek eredményeit, illetve igyekeznek rámutatni, mi minden befolyásolja a szubjektumot egy bor értékelésében. Egy francia kutató, Frédéric Brochet azt mutatta ki, hogy a bor címkéje is befolyásolja, hogy egy bort jónak érzünk-e vagy sem. (Persze nem a címke design-ja – az legfeljebb a figyelmünket hívja fel egy palackra, hogy őt válasszuk ki több száz közül egy üzletben...)

Egy kísérlet során ugyanazt az átlagos bort kétféle palackban, kétféle címkével töltötte ki 57 önkéntes résztvevőnek egy hét eltéréssel: egyszer egy asztali boros üvegből, másodszor pedig egy grand cru (csúcsbor) palackjából. Természetesen, ugyanarra a borra szebbeket, elegánsabb jelzőket mondtak – ahogy azt egy jó borról illik – amikor a rangos palackból töltötték ki, és fordítva, kicsit lekezelő fogalmazással illették az asztali boros palackból kitöltött italt.

Borbírálat, Bordeaux (Photo: Puget/Amarante-photogalerie)
A borversenyeken, persze, ilyesmi nem fordul elő, ott ugyanis általános a vakon elvégzett bírálat. Csak az országot, tájegységet, esetleg a fajtát ismerik a zsűritagok. Egy-egy „flightban” (bírálatra kivitt 4-5 borban) összemérhető borok kerülnek a bírálók elé (fehéret soha nem mérnek össze vörössel, pezsgőt sem rozéval, vagyis almát almával hasonlítanak össze). Van viszont, amit tudhatnak egy-egy kategórián belül, és ez az ár. Persze, hogy ilyen kísérleteket is végeztek már a borbírálók rosszakarói!

A Journal of Wine Economics 2008-ban tett közzé egy tanulmányt, amelyben Robin Goldstein mutatta ki azt, hogy az ár kedvező hatást gyakorol a bor megítélésére. Vagyis a drágább borokról jobb véleményeket lehetett hallani. Az elemzés 6000 vakteszt összesítése alapján készült, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy annyira vakon kóstoltak, hogy az árat sem ismerték a bírálók. Viszont szakértők voltak, és felismerték azokat a jellegzetességeket, amelyek rendszerint drágítják a borokat – és amint ilyesmivel találkoztak, azonnal jobb véleményt fogalmaztak meg.

2011-ben a Hertfordshire-i Egyetem professzora, Richard Wiseman, pszichológus (és egykori bűvész) 578 emberrel kísérletezett. Azt kellett megjelölniük, melyik az a bor, amelynek az értéke 5 font alatt, vagy 10 font fölött van. A fehér borokat 53 százalékban, a vörösöket 47 százalékban tippelték meg helyesen.Vagyis, akár pénzfeldobással is dönthettek volna...

De a korábbi bűvészen is túltett trükkjével a már említett Frédéric Brochet, aki a Bordeaux-i Egyetemen 54 borszakértőt tréfált meg a következőképpen: egy-egy pohár fehér és vörös bort kellett elemezniük – és ők meg is tették. A fehéret úgy írták le, mint egy fehér bort, és a vöröset is a vörösöknél használatos szókinccsel. Pedig a két pohár között egyetlen különbség volt: az íz nélküli ételfesték, amivel a fehér bort az egyik pohárban vörösre festették!

Szólj hozzá!

Címkék: borverseny Robert Hodgson Robin Goldstein Frédéric Brochet borbírálók borszakértők

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr527250159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása