HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

P.S. I love you

2013.07.20. 18:58 BorTars

Utóirat: szeretlek! Egy ilyen cím és egy ilyen kezdet ellenére nem szerelmes történet következik, de azért egy kis romantika lesz benne. A romantikában ugyanis benne van a váratlan, a meglepetés, az ellentét. Vagyis valami olyasmi, ami velem történt, amikor anyagot gyűjtöttem ehhez az íráshoz. 

Borblogot írni - egyebek mellett - azért jó, mert új ízeket, új fajtákat fedez fel az ember, amihez rengeteg új információ is tartozik. (Borszakértői vizsgámra készülve is az volt a kedves, hogy magam előtt egy-két üveg borral azt mondhattam az érdeklődőknek: én most "tanulok"!) És tanulás közben váratlan felfedezéseket is tehet az ember. De odáig kacskaringós út vezet – egy ilyen kalandról szól ez az írás.



Szóval, a "P.S. I love you" lehet egy szerelmes levél vége (vagy a Beatles örökzöldjének felidézése), de itt mégis mást jelent. Az idézőjeles kifejezés ugyanis egy kaliforniai civil szervezet neve, és a P.S. nem a latin "post scriptum" helyett, hanem a "petit sirah" rövidítéseként áll. A kaliforniai Concannon borászat hozta létre a társaságot, mert ez a fajta az ő „találmányuk” ott Amerikában, és egy ilyen egyesülettel is igyekeznek mindent megtenni a petit sirah népszerűsítéséért. Kaliforniában ugyanis olyan bor készül belőle, ami megérdemli.

Előttem egy kibontott petit sirah palackkal, mellettem a számítógéppel (mintha még mindig a vizsgára tanulnék) a Concannon borászatról szóló írásokat böngészem. Már a negyedik generáció vezeti az immár egy és egy negyed százados családi borászatot. A Concannon família Írországból származik, 1883-ban bordeaux-i fehér szőlőket telepítettek először, és ők kezdtek el először bordeaux-i mintára bort készíteni Kaliforniában, 1961-ben pedig ők készítettek elsőként fajtabort petit sirah szőlőből a tengerentúlon (pedig már 1911-ben telepítettek belőle).

De másban is ők voltak az elsők Amerikában. Ők alkalmaztak először nőt főborászként, még 1950-ben, s lám, micsoda meglepetés: a hölgyet Katherine Vajdának hívták.

Ettől kezdve nem is a petit sirah érdekelt, hanem az, hogy a magyar főborászról megtudjam, amit csak lehet. A Concannon borászat ebben sokat segít, hiszen régi újságcikkeket is közzé tesz honlapján, amelyek érdekes életutat vázolnak föl – de maradnak kérdőjelek, és ha az olvasók tudnak segíteni, hogy a történetet kiegészítsék, azt szívesen veszem.

Fotó: www.concannonvineyard.com

Katherine Vajda kétségtelenül magyar, de a Vajda név a férjéé. Julius, azaz Gyula Vajda és felesége Budapestről érkezett Kaliforniába 1940-ben. Katalin, aki gyerekkorában balettozni tanult, a kivándorlás előtt fővárosi éjszakai mulatókban táncolt. A régi újságkivágások szenzációja tehát a kisebbfajta „amerikai álom”, hogy valaki táncosnőből egy borászat laboratóriumának vezetője lesz. A nehezen kibetűzhető cikkből az derül még ki, hogy a fiatal pár azért döntött a kivándorlás mellett, mert Magyarország egyre jobban belesodródott a II. világháborúba.

Félárbocon a zászló '56 emlékére a Concannon borászatnál
Magyar táncos a borlabor vezetője az íreknél
Katalin Amerikában tehát nem táncosként folytatta, hanem másik (korábbi? eredeti? igazi?) szakmáját választotta: a vegyészetet. Miután férje menedzserként kapott állást Livermoreban, a Cresta Blanca borászatnál, ő a laboratórium vezetője, az angol Edmund Twight mellé került asszisztensnek. S mikor az angol professzor nyugdíjba vonult, Katalin kapta meg a labor vezetését. Tagja lett a kaliforniai bortermelők tanácsadó testületének is, ahol kidolgozták a borkészítés helyi szabályait. Innen szerződtette őt 1950-ben a Concannon Vineyard akkori vezetője, a család második generációját képviselő Captain Joe. (Valaha lovaskapitányként szolgált, ezért emlegette „kapitányként” a család.)

A hatalmas munkabírású, kemény asszonytól azt várták, hogy tudományosan alapozza meg a borászat működését, dolgozza ki a borkészítés – ma talán úgy mondanánk: „minőségbiztosítási rendszerét”. Katherine Vajdát még ma is nagy tisztelettel emlegeti a Concannon borászat jelenlegi vezetője, a negyedik generációt képviselő John Concannon. Blogjában azt írja: „Apám, aki 1960-ban vette át tőle a borászat irányítását, azt mondta, kivételes lehetőség volt, hogy vele, az iparág egyik legtehetségesebb képviselőjével dolgozhatott együtt.”

Katherine Vajda egy moselle-i fajtával is gazdagította a Concannon céget, amely mára a petit sirah legismertebb termelőjévé vált a Livermore-völgyben.

A petit sirah két fajta keresztezéséből jött létre. Egy francia orvos, Francois Durif olyan fajtát akart nemesíteni, amely ellenáll a lisztharmatnak, és kísérletképpen keresztezte a peloursin és a syrah fajtát. A saját neve után durif-nak keresztelt szőlő hiába állt ellen a betegségnek, sűrű tömör fürtjei hajlamosak voltak a rothadásra. Miután a francia klíma alatt nem is termett kiemelkedő minőségű bort, ezért szinte feledésbe is merült. A szárazabb, melegebb Kaliforiában, Ausztráliában és Izraelben viszont nem fenyegette annyira a rothadás, és népszerű fajta válhatott belőle. Amerikában a 20-as évek szesztilalma idején azért kedvelték, mert vastag héja lehetővé tette, hogy nagy távolságra is elszállítsák, ahol aztán eldugott helyeken, titokban, elkészült belőle a tiltott ital.

A petit sirahból készülő testes vörös bor a vastag héjú szőlő miatt tanninban gazdag, a forró klíma miatti magas cukortartalomnak köszönhetően pedig 14 % fölötti alkoholtartalmat is könnyen elér. Rendszerint fekete gyümölcsök aromáját, szilvát, ribizkét, cseresznyét érezni benne, amit az amerikai tölgyfahordók kellemes vajas, vaniliás illatokkal egészíthetnek ki. Persze a borászatok szokásainak és helyi adottságainak megfelelően.

Concannonék egyébként - nem kizárt, hogy Katherin Vajda munkássága miatt is - megkedvelhették a magyaros ízeket. Mostani főborászuk neve ugyanis erre enged következtetni: Julian Halasz. Talán róla szól majd egy következő történet...

Szólj hozzá!

Címkék: Kalifornia Concannon Julian Halasz petit sirah Katherine Vajda

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr757250213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása