HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Korai sirató

2012.01.21. 14:58 BorTars

Ha a tudományban fenn kell tartani az alapkutatást, annak ellenére, hogy attól nagy felfedezések ritkán várhatók, akkor – és most használjunk nagy szavakat – a nagy borszőlő világfajták hazai termesztését sem szabad megkérdőjelezni, hiszen azok igazán alkalmasak arra, hogy lemérhessük, mit is tudnak a magyar borászok, vagy, hogy mit is teremthető a magyar szőlőskertekből.

Talán nem csak az én véleményem ez, de aki a következő sorokat írta, az a „másként gondolkodók” táborába tartozik:  „A rendszerváltás sztárjainak bealkonyult. A cabernet sauvignonok lesüllyedtek a középkategóriába, vagy bikavérekbe és jelöletlen házasítások nyelték el őket.”

Lehet, hogy vannak Magyarországon olyan cabernet sauvignonok, amelyeknek bealkonyult. Talán olyanok is vannak, amelyek akár még a középkategória alá is süllyedtek, és ezért „jelöletlen házasításokba” dugják el őket, de az is tény, hogy olyan kiváló cabernetek is vannak, amelyek a világ nagyjaival is felveszik a versenyt. Tehát, ha valaki a középkategóriába süllyedt cabernetekkel támasztja alá azt az érvet, hogy nem szabad ezzel a fajtával foglalkozni, inkább a jellegzetes, magyar fajtával, például kadarkával kell meghódítani a világot, az a sokkal nehezebb, járatlan utat választja. Ráadásul indokolatlanul. Mert ameddig olyan caberneteket lehet kóstolni Magyarországon, mint amelyekhez szerencsém volt, addig korai lenne ezt a fajtát elsiratni. Arról nem is beszélve, hogy a világ, amely alig-alig tud arról, hogy a tokajin kívül is van nálunk bor, még egy ismeretlen fajtát is be kellene fogadjon.  De sajnos valószínűleg inkább lemondana arról, hogy azt a furcsa nevű magyar bort megvásárolja.

S akkor vissza a cabernet sauvignonokhoz, amelyekhez valóban nagy szerencsém volt. Mert úgy kaptam mindet, barátoktól, ismerősöktől, és óvtam, őrizgettem őket, hogy méltó alkalom legyen kóstolásukra.

Négyen voltak, négy különböző vidékről, ez már önmagában izgalmassá tette a várakozást: Mátraalja, Hajós, Szekszárd, Villány. És volt még valami, ami különösen érdekelt: volt köztük egy borász, aki a négyből két helyen is készít bort cabernet sauvignonból (igen, Koch Csaba az), s furdalta az oldalamat, hogy ugyanaz a szőlő, ugyanaz a szaktudás a két különböző vidéken, Hajóson és Villányban mit eredményezett? Kiderült később: ég és föld, vagy ha pontos akarok lenni „ég és menny” a két bor!

Szőke Mátyás gyöngyöstarjáni cabernetjével kezdem. Azért, mert ha nem ezzel kezdeném, nem tudnék róla elég jót mondani. A többihez képest.

A Cabernet (ahogy a címkéjén szerepel) kellemes, de semmi különleges. A 2008-as évjáratot kósoltam, amelynek legnagyobb erénye, hogy olyan, mintha egy valamivel az átlag fölötti francia bort inna az ember – de ez a hátránya is. A franciák nem nagyon törődnek azzal, hogy lágyítsanak egy kicsit a cabernet sauvignon tanninjain – beérik a nagy tölgyfahordós érleléssel, aztán pár év után rábízzák a palackra, hogy abban alakuljon ki valami. A végeredmény nem tucattermék, de nem is borzong bele az ember.

A Koch 2007-es Hajós-Bajai  Cabernet Sauvignon barrique-olt változatába már majdnem. Erre már felkapja a fejét az ember. Borversenyen zsűritag legyen a talpán az, aki ki bírja önteni a vödörbe a maradékot, ahelyett, hogy meginná.


De ha utána a Ferenczi Szőlőbirtok 2008-as cabernet sauvignonját bontja fel, akkor még fokozni tudja az élményt. Azt mondja a címke:  a 2008-as  szüret különlegesen alkalmas volt arra, hogy hosszan hagyják fenn a tőkén a szőlőt (szép napos száraz ősz lehetett) – ettől van a magas alkoholtartalom és a gazdag gyümölcsös ízek, a korral pedig a letisztult aromák is hozzáadódtak a palack tartalmához. Nekem nagy élmény volt ezt a szekszárdi stílust megtapasztalni.

A negyedik „sebesség”, a csúcsfokozat azonban mindenképpen a Vin-Art Pincészet 2007-es prémium Cabernet Sauvignonja, amely kis tölgyfahordós, azaz barrique-olt érlelés után kerül a palackba. Ettől kapta füstös, vaniliás, csokoládés aromáját. Az első kortyoktól a „visszakóstolásig” csupa élvezet. Ebben is meghatározó szerepe van Koch Csabának, aki talán ebben a borban érte el borászati munkásságának (eddigi) csúcspontját. (Ha valaki mégis tudna jobbat, azonnal mondja meg, mert feltétlenül ellenőrizném az állítás igazságát. )

Szóval, ezek a borok jelentették a bizonyságát számomra annak, hogy maradt még hely a magyar szőlőskertekben a cabernet sauvignon számára. Ameddig ilyen borok készülnek nálunk ebből  világszerte népszerű (és méltán népszerű) fajtából, addig nem kellene elsiratni, sőt eltemetni a magyar caberneteket.

Mert szerintem az lenne az optimális forgatókönyv, ha a világ – mert a cabernet számára ismerősen cseng – mondjuk, megkedvelné a bor K-O-C-H betűkkel jelzett változatát. Aztán, amikor ez a négy betű már márkavédjeggyé vált számára, szívesen megkóstolná az összes többi borát. A hungaricumnak számító cserszegijét is. Fordítva sokkal nehezebben menne a dolog...

Szólj hozzá!

Címkék: cabernet sauvignon Szőke Mátyás Koch Borászat Ferenczi Szőlőbirtok Vin-Art

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr427250293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása