HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Kettőn áll a vásár

2011.12.21. 16:31 BorTars

Ilyenkor, az ünnepek előtt még a kerítés is kolbászból van. Legalábbis az üzletek kínálatában. Készülünk az év végi nagy ajándékozásra, s mivel régóta tudjuk, hogy „a nagy érzelmektől jókat lehet zabálni” - a szokásos evés-ivásra. (Aminek megvannak a maga hátrányai: pár éve bárhová mentünk a rokonságban, véletlenül mindenhol töltött káposzta várt – el lehet képzelni, hogy a negyedik-ötödik napon mi volt a hatás.)


Ha valaki az ilyentájt mindenhol osztogatott ingyenes szórólapokból merítene ötletet, nem esne  ilyen csapdákba. Szinte leírhatatlan választékot talál a színes fotókon, képileg és gasztronómiailag is ízléssel tálalva. S mindenhez társítva a megfelelő italt, bort, pezsgőt vagy mást, amit illik.

Osztriga és pezsgő - klasszikus páros egy brüsszeli piacon
 Amikor a csábító fotókat és a gazdag választékot látom, eszembe jut, hogyan fogott kézen Apám, másik kezébe meg a demizsont, s indultunk „együtt”, bort venni. Igazi, termelői bort, Gyöngyösön, a Mátraalján. Sok-sok embernek volt szőlője, sokan csináltak bort, és mindenki tudta, hová kell menni, pedig nem volt kiírva,  hogy „bor eladó”.

Apám mindig ugyanolyan bort keresett. Fehéret, kicsit „savanykásat”, amiből jó fröccsöt lehetett készíteni (mert tisztán alig itta), hogy az ebédet le lehessen öblíteni.

És hát ez az, ami nagyon más volt akkor, és más ma. Ő ugyanolyan bort keresett mindig, és mindenhez ugyanazt itta. Soha nem beszélt, és talán nem is hallott arról, hogy lenne, amihez nem fehéret illenék inni, hanem vöröset (megjegyzem a hatvanas években a Mátraalján vörösbor alig-alig létezett).

Adventi vásár Aachenben - itt a forralt bor és a sült kolbász az ideális páros

Az étel-ital párosítása kész tudomány, könyvek sorát írták már róla, rengeteg szabály született, amelyek arra jók, hogy időnként felfedezzük, hogy a „rendhagyó” vagy „meglepő” vagy „szokatlan” párosításokban is mennyi élvezetet lehet találni.  Philippe Bourgignon, aki 1978-ban az „Év Sommelierje” volt Franciaországban, saját tapasztalatából mondja könyvének első mondatában, hogy a tökéletes étel-bor páros rendkívül ritkán áll össze. Márcsak azért is, mert a vendéglőben ritkán eszi egy társaságban mindenki ugyanazt, de rendszerint ugyanazt a bort isszák. (Philippe Bourgignon a patinás Laurent vendéglő sommelierje a Champs Élysées-n). Más persze egy családi ebéd, vagy egy rendezvény, ahol azért közös a menü.


A hatvanas évek közepén született meg az a felfogás (Jacques Puisais francia önológus és „ízfilozófus” vetette fel), hogy előbb a bort válasszuk ki, majd utána az ételt, méghozzá úgy, hogy az a bor értékeit minél jobban kiemelje. Ezt valóban  célszerű követni egy igazán nagy bor megkóstolásánál, nehogy az étel tönkretegye az (akár többtízezer forintos) élményt.

De vannak „szelídebb” álláspontok is: a Wine Spectator szerint nem szabad túlértékelni az étel-bor párosítás fontosságát, nem kell „atomtudósnak” lenni, hogy néhány alapvető tudnivalót megjegyezzen az ember (amelyek között az egyensúly a legfontosabb: egyenlő partnere legyen az étel a bornak, egyik se nyomja el a másikat). 

Heti ajánlat a foodandwine.com-on
Azért mindenkit megnyugtathat az, ha végiggondolja: evés közben a bor töredékét fogyasztjuk csak el, inkább előtte és utána, beszélgetés közben ürülnek a poharak. A téma pedig a legritkább esetben az étel-ital párosítás elemzése.

Örök igazság: olyan bort válasszunk, amelyet egyébként is szívesen meginnánk, ne az ételtől várjuk, hogy majd megkedveltet velünk egy italt. És ez fordítva is igaz: ha nem szeretünk valamit, a legjobb bor mellé sem esszük meg szívesen.

Szólj hozzá!

Címkék: Mátra Philippe Bourgignon Jacques Puisais bor étel párosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr377250299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása