HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Oldott nyelven

2011.09.24. 19:30 BorTars


Nyelvészet professzorom annak idején hetente írta nyelvművelő cikkeit a megyei lapban, röviden, egy-egy jelenségről, amelyhez mindig versekből hozta a példát. Klasszikusoktól, kortárs költőktől idézett, és ezekkel a valóságtól, a hétköznapi beszédtől kicsit távolabb álló, emelkedettebb, irodalmi példákkal igyekezett hozzájárulni a nemes célhoz, az igényesebb nyelvhasználathoz.

Tiszteltük őt, felnéztünk rá, akkor is, amikor vasárnap délelőttönként ott kávézott tőlünk néhány asztalnyira a fő utca elegáns cukrászdájában. A megyei lap főszerkesztőjével ült együtt, előttük a vasárnapi dupla szám, benne a „Nyelvünk világa” rovat. Úgy képzeltük (talán romantikusan), biztos az aznapi írást vitatják meg – ez illett abba a képbe, amivel ez a kávéházi miliő felidézte és életben tartotta a nagy irodalmi elődök emlékét.

Szóval a nyelv. Hiszen ezért kanyarodtam vissza a régi emlékhez, mert mintha valami hasonlóra készülnék, amit a professzor úr is művelt: írni néhány gondolatot egy különös nyelvről: arról, ahogyan a borról írnak. Botcsinálta és szakértőbb szerzők. Bár nem ebben keresendő a különbség: szakértő is írhat rosszul, és egy műkedvelő is mondhat olyat a borról, ami hat az olvasóra.

Egyszerű dolog írni egy borról ? (Fotó: dreamstime.com)
 Azt gondolhatnánk, egyszerű dolog írni egy borról, hiszen megnézem a színét, „beleillatolok”, kortyolok egyet, és elmondom mit érzek. 

De hogy mit érzek? Illatból is lehet akár százféle (lásd a „Macskapisi” c. írást). Van, akiben egy bor „őszibarackot, ibolyát, kakaós nápolyit és nap perzselte este hűlő sziklát, alighanem mészkőt és csillámpalát” idéz fel. Az aroma lehet akár „sós erdei mészkőlekvár zsírkrétával és szénnel”.

Nos, amig az első példa valószínűleg pozitív értékelést takar, hiszen a perzselő nap elmúltával egy hűlő sziklán üldögélni  kellemes lehet. Ráadásul, ha ezt nem egyedül teszi valaki, hanem kettesben, és  egy pohár hűvös fehér borból érkezik az őszibarackos illat, akkor az már élményszámba megy.

De ha egy bor a zsírkrétát és a szenet idézi, ráadásul sós is, hát nem sok kedvem lenne belekóstolni. Mégis: más összefüggésben akár pozitív kicsengést is kaphat a kifejezés: „primer aromák, szőlő, szőlővirág, citrusok, fehér húsú őszibarack, egy kis zsírkrétával kiegészülve.” Az pedig kifejezetten hasznos, ha nem is túl meglepő, hogy egy bor kapcsán a szőlőt említi a bírálója.

Időnként annyira magával ragadja a bor a szerzőt, hogy a nyelv már önnön határait feszegeti: „Tágas, korlátlan, eleven korty – ha van ennek így értelme.” Na jó, ő is érezte, hogy ez már kicsit sok.
A nyelv azonban mindent elbír, akkor is, ha borról van szó: „majdnem annyira tud lelkesíteni, mint a legkülönlegesebb, rafinált savszerkezettel, szétgyúrt testtel és végtelen utóízzel cselező gigasztár.” Szószerkezeti elemzésnek alávetve a mondatot: a cselező gigasztár - annyira tud lelkesíteni. (Hogy mennyire, az mindegy: annyira.) A bor, amiről szó van: majdnem annyira. És milyen a gigasztár? végtelen utóízzel cselez, szétgyúrt testtel cselez, rafinált savszerkezettel cselez. (A végén még elkezd érdekelni ez a bor...)

Egy-egy kifejezés talán túlságosan egyénire sikeredik (Fotó: dreamstime.com)

Van amikor a bírálat tárgya interdiszciplináris magasságokba emelkedik: „Van valami mahleres-klimtes-szecessziós ebben a borban”. Zenei és képzőművészeti előképzettség nélkül ezt a bort ne is nyissuk ki.

Vajon milyen az a bor, amelyben ott vannak a „kerek savak, friss, virágos és citrusos aromák”? A kérdés itt főleg a kerek sav által takart érzékelés milyensége, mert a kifejezés akár a szinesztézia példája is lehetne. Talán azt jelenti, hogy „a korty gömbölyű, sima felszínű” vagy  „zamatos, karakteres savú, mégis kerek”?

Amint a példák mutatják, a bor „megoldja a nyelvünket”. Kortyolunk egyet (kettőt...) és máris könnyebben megy az írás. Lehet, hogy időnként leírunk olyat is, amit egy-két pohár nélkül nem tennénk. Egy-egy kifejezés ugyanis talán meglepőre, túlságosan egyénire sikeredik. A lényeg, hogy olvassuk is, ne csak igyuk a bort. Ez kell ugyanis ahhoz, hogy könnyebben választhassunk, és a jó bor, az igazi minőség kerüljön a poharunkba, ne pedig az, amelyik tele van „kátránnyal és meglepően savanyú füstölt sonkával”.

Szólj hozzá!

Címkék: borbírálat kerek sav

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr947250321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása