HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Macskapisi

2011.04.20. 17:23 BorTars

Irigykedve szoktam hallgatni a szakértők elemzését  egy bor kóstolásakor, ahogy az ízeket, aromákat, illatokat leírva szinte költői felsorolásokba bocsátkoznak. Mi minden érezhető ki egy-egy szippantásból vagy kortyból!  Ez valóban nem megy tanulás nélkül. No nem a beszéd, hanem az érzékelés.

Gyertyafény előtt a tokaji a párás pohárban
Kisebb (és nagyobb) trükkök sorozatát kell megismernie valakinek, a bor maradéktalan élvezetéhez. Már az sem mindegy, milyen pohárba kerül a bor, vagy hogy egy-egy palackot a megkóstolása előtt mennyivel kell kinyitni, melyik bor milyen hőmérsékleten fogyasztva a legjobb? Miért és hogyan kell körkörös, laza csukló és karmozdulatokkal „lögybölni” a bort a pohárban, hogy az illatanyagok a legjobban felszabaduljanak?

Akik már nem ma kezdték, arra esküsznek, hogy a pohár formája is számít a kóstolásnál. Mert a „csúcs borospoharak” formáját  – hogy a márkát most ne írjam ide – állítólag úgy tervezték meg, hogy az egyes fajtákat „épp oda öntse” az ember szájába, ahol annak az íze a legjobban érezhető. Vagyis nem csak akkor más egy bor, ha bögréből (isten őrizz!) vagy  megfelelő pohárból isszuk – hanem a valódi boros poharak között is óriási különbség van. Hogy ez valóban profizmus vagy csak sznobizmus, azt bevallom, nem tudom eldönteni, mert igazi, „márkásnak” mondott poharat még nem volt módom kipróbálni.

Ami nekem a legnagyobb nehézséget okozza, az a különböző illatok azonosítása. Főképp a vörösboroknál a „fekete gyümölcsöké”. A fehéreknél a bodza, az akác, vagy a méz kicsit könnyebben megy. Jó lehet azonosítani a barrique-olt boroknál a jellegzetes füstös, vaníliás ízt is.  De ennek vége lesz, mert megtaláltam az igazi oktatási SEGÉDESZKÖZ-t, egy társasjáték formájában. Helyesebben: több társasjáték formájában. Nem olcsó mulatság egy nagyobb dobozt beszerezni, sok tízezer forint, de a hobbi sokaknak megérhet ennyit.



Tanulságos átböngészni azt a táblázatot, amit az aromarudacskákat tartalmazó dobozokhoz mellékelnek. Hatvanféle különböző, és időnként igen meglepő illat szerepel a rubrikákban, hogy ezeket lehet felfedezni rendszerint a különböző borokban. 

A kisördög persze azt mondatja velem, nem is biztos, hogy mindegyik illat azonosítható  azokban a borokban, amelyekről egy szakértő beszél, de az biztos, hogy egyre több mindent vehetünk észre magunk is, ha egy ilyen készlet a segítségünkre van.

Levendula, citrom, jázmin, ibolya, keserű mandula, pisztácia, banán, kávé, szeder, vaj, ananász, kókusz, mogyoró, alma, cédrus, dohány, borostyán, rózsa, szantálfa, öreg bőr, ánizs, eper, vanília, fahéj, dinnye, keserű csokoládé, széna, füge, szilva, karamell, füge, lichi, grapefruit, őszibarack, dió, zöldbors – ez az üvegcsék, rudacskák korántsem teljes kínálata a különböző dobozok tartalmából.

És a legmeglepőbb: a macskapisi. Aki már érezte ezt az átható, borzasztóan erős illatot – az eredetit, a cicákét - bizonyára nem akar vele találkozni egy üveg bor kibontásakor. Nem is értem, hogy egy ilyen készlet ezt miért tartalmazza? Ezt ugyanis nem érdemes „azonosítgatni”. Attól a bortól, amelyikből ez érezhető, attól gondolkodás nélkül, azonnal meg kell szabadulni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr57250377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása