HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

A para(fa)jelenség vége...?

2013.02.26. 13:02 BorTars

Műanyag dugót először a hetvenes években láttam az egerszóláti olaszrizling palackjában. Így utólag visszagondolva is elég riasztó volt – akkor az elszomorító szegénység jelének véltük, hogy „dollárrelációból” már nincs pénz igazi parafadugóra sem -  ma viszont, amikor a műanyag dugóhoz kezd hozzászokni az ember, a régi hyposüveg zárókupakjához hasonlító minőség borzaszt el inkább. Dugóhúzóval tökéletes illúzióvesztés volt bánni vele: miután a tetején áthatolt rajta, a hegyes spirál ott kalimpált csőszerű üregben. A mai műanyag dugók, legalább formájukban emlékeztetnek a parafa elődökre.

A régi egerszóláti régi címkéje
A parafa az előd, a műanyag viszont nem a kizárólagos utód, hiszen a régi és az új egyre békésebben él meg egymás mellett. Másra való és másra jó az egyik, és másra a másik. S akkor a csavarzárat még nem is említettük. (Apropó csavarzár: a legmeglepőbb találkozás Amerika, ahol a sör sem menekült tőle. A tengerentúlon már évtizedek óta létezik a kupak, amihez nem kell sörnyitó – persze nyitja az is – hanem elég az erős kéz, és lecsavarható a söröskupak is. No és vissza, hogy visszazárható legyen, hiszen ezért találták ki az egészet azok, akik azt hitték, hogy a kis üveg söröknek marad idejük arra, hogy elszálljon belőlük a buborék... De vissza a borosdugókhoz.)
A legnagyobb dugóhatalom Portugália, de Korzikán is nagy ültetvények vannak. Én is szó szerint megsajnáltam az ott látott paratölgyeket, mert valóban siralmas látvány, amikor lefejtik a kérgét, hogy földarabolják és milliószám készítsék a dugókat belőle. Azt mondják, több, mint egy évtized kell, hogy a kéreg ismét megvastagodjon. Vagyis, a természetvédőket i s meg lehet érteni (ahogy az állatvédőket is), de a parafadugó még mindig szebb látvány, mint a műanyag, és ezért inkább a dugó nyomában csurgó borra, és nem a lehántolt paratölgyre  szoktam gondolni. (Báránysültnél sem gondolunk az eredetére, mint ahogy rántott csirkénél, vagy a halászlénél sem.)

A parafadugó végnapjai?
 
Egy ideig gyűjtögettem a szép dugókat. De nincs annyi hely, hogy tárolni lehessen őket. Persze, ha igazán szép címert, emblémát látok egy dugón, nem állom meg, hogy meg ne tartsam.
A parafa bizonyos mértékig újrahasznosítható, hiszen az elhasznált dugó felaprítható, és újra formára préselhető – ki tudja van-e vége ennek a folyamatnak? Mindenesetre a „jobb borok” ritkán kerülnek darálékből készült dugó alá...

A műanyag egyébként nem (csak) környezetvédelmi megfontolások miatt kezdi kiszorítani a palackokból a parafát. Azoknál a boroknál, ahol a palackos érlelésnek korlátozott a szerepe (fehér borok, rozék vagy rövid élettartamú, reduktív vörösborok), ahol a parafán évek alatt esetleg lassan átjutó oxigén nem ad sokat hozzá a bor fejlődéséhez, ott tökéletesen megfelel a műanyagdugó. Vagy a csavarzár. De nem mindegy, melyik.

Szakértők ugyanis még arra is felhívják a figyelmet, hogy a csavarzár alatt a palack nyakában több levegő marad, mint a műanyag dugó alatt – ez is befolyásolhatja, hogy egy borból a palackban mi lesz a tárolás során.

Feltehetően ez magyarázza a hagyományos parafadugók hossza közötti különbséget is: a borászok tudják, hogy a hordós érlelés után, a palackban lévő bornak mennyi levegőre van szüksége ahhoz, hogy a lehető legjobb eredmény alakuljon ki évek múlva. Gondoljuk csak el: egy bordeaux-i csúcsbor három éves hordós érlelés után kerül a palackba, de utána még 10-12 évet (vagy többet) is eltölt a parafadugó mögött.
Az olaszok nemrég beadták a derekukat. Az eredetvédett minőségi borokat ugyanis eddig nem lehetett szintetikus anyagokkal lezárni (műanyagdugóval vagy csavarzárral) – de 2012 októberében megváltozott a helyzet.  A lehetőség persze nem jelent azonnali változást, de elindíthat egy folyamatot.

A műanyagdugók egyik legnagyobb gyártója eddig arról panaszkodott, hogy a piac 30 százalékáról a korlátozások miatt egyszerűen ki volt tiltva, de a döntés nem jelenti azt, hogy azonnal ugrásszerűen meg is nő majd plasztikdugók iránti igény. (Megjegyzem, az eddigi majd 2,5 milliárdos darabszám is elképesztő volt – nem beszélve a legnagyobb parafadugógyár 3 milliárd darabos teljesítményéről. És ez csak a két legnagyobb dugógyár...)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr967250233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása