HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Nálunk vajon avinálunk?

2012.12.16. 19:31 BorTars



Amikor a sherry vagy a portói alapját képező borhoz (de ide kell sorolni a szicíliai marsalát is)  alkoholt adnak, annyi történik, hogy az erjedést okozó élesztőgombák elhalnak, idő előtt leáll az erjedés, magas marad a borban a cukorszint, édes is, meg erős is lesz a készülő bor. Ezt az eljárást nevezik „avinálás”-nak. Hogy miért csinálják? Valaha a sherryt, portóit, marsalát hosszú tengeri úton szállították Angliába, és a bor alkohollal stabilizálva megőrizte minőségét még a háborgó tengeren is. 

A hozzáadott alkohol ellenére a sherry vagy a portói nem ugyanaz az ital, hiszen más szőlőből,  másfajta érlelési eljárással, és nem utolsósorban máshol, másképp készül. Marsala környékén még az is előfordul, hogy mandulaolajat is kevernek a borba, ebből lesz a vino alla mandorla, azaz a mandulabor, ami már kifejezetten likőrszerű ital.

Az avinálásról gyakran szó esik Magyarországon is, kiváltképp az „aszúháború” utóvédharcai során. Valaha ugyanis Tokajban ishasználták ezt az eljárást, ami 1991 óta már borhamisításnak számít. 1893 és 1907 között, valamint 1924-től 1991-ig engedélyezett volt, azóta nem. A változtatás időben egybeesett azzal, hogy a 90-es évek elején több tokaji szőlőbirtok francia kézbe került, és az új szabályozás az új borászati technológiát meghonosító külföldieknek kedvezett. Akkor kezdődött az aszúháború egyik nagy csatája.

Aszú és szamorodni, francia termelőtől egy párizsi üzletben
De menjünk kicsit korábbra. Miért volt szükség egyáltalán arra, hogy a tokajiba alkoholt öntsenek? A hagyományos hordós érlelés szabályai szerint egy aszút annyi évig kell a hordóban érlelni, ahány puttonyos az aszú.  A 6 puttonyost tehát hat évig. De mi történik a borral a hordóban (kivált akkor, ha csak háromnegyedig töltik, mint ahogy Tokajban volt szokás)? Párolog! És azzal csökken az alkoholtartalma. Márpedig ha csökken az alkoholtartalom, ismét beindul az erjedés, és az élesztőgombák fogyasztják a megmaradt cukrot. Évente 20-30 grammot literenként. Egy 6 puttonyos aszúban – azt mondják – 180 grammot ér el a cukortartalom, és az alkoholtartalma 12-13 százalék. Az évekig tartó érlelés, párolgás alatt, miközben csökken az alkoholtartalom, szép lassan elillan a borból a cukor is. De ha egy kis alkohol kerül a borba, pótoljuk vele az elpárolgást, megakadályozzuk az erjedés beindulását, és megőrizzük a cukortartalmat is. Vagyis a hosszú hordós érlelést kiválóan kiegészítené az avinálás.

De a szabály megváltozott. A 6 puttonyos aszút sem kell hat évig érlelni. A törvény két év hordós érlelést és legalább egy éves palackos érlelést ír elő minden tokaju aszúnál, függetlenül attól, hány puttonyos. 

(Ez szerepel a Brüsszelbe elküldött termékleírásban is, az e-Bacchusban: „Az aszú „bor, amely úgy készül, hogy újbort, mustot vagy erjedésben lévő újbort öntenek aszúsodott szőlőszemekre, és amelyet legalább három éven keresztül érlelnek (ebből két évig hordóban). A cukor és a cukormentes tartalom szintjét szintén meghatározzák. Csak a „Tokaji” oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel használható”.  

És még jó hogy zárójelben vagyunk, mert azt amúgy is csak zárójelben merném megkérdezni, hogy vajon azonos-e az aszú és az aszúeszencia? Mert a hivatalos leírás szó szerint megegyezik a két dolog esetében. Márpedig, ha azonos a leírás, mi a különbség?  Még szerencse, hogy az eszencia leírása más: „Aszúsodott szemekből nyert szőlőlé, amely saját súlyánál fogva préselődik ki a gyűjtőedényből. Maradékcukor-tartalom: legalább 450 g/l. Cukormentes extrakt: legalább 50 g/l. Csak a „Tokaji” oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel használható.”)

Újabb szerény kérdés, hogy az aszú EU-ba benyújtott leírása miért ennyire csökevényes? Miért nem mondja meg pontosan, miből, mire, mennyi szükségeltetik? Hány liter borhoz – mennyi aszúsodott szőlőszem? Ismerjük ugyan a gönczi hordót (135,6 liter) és az aszúszemek mértékegységét, a puttonyt (22-27 kg), de a leírásban ebből semmi nem szerepel...

A szabály változása kétségtelenül egybeesett a franciák tokaji megjelenésével, így vesztett csataként élték meg sokan az aszúháború újabb ütközetét. „Azért van az egész, hogy a franciák már három év után piacra dobhassák a hatputtonyos aszút is” – lehetett mondani a látszat alapján.

Az aszúkészítés újraszabályozása azonban nem a „franciák kedvére” történt. A legnevesebb bordeaux-i fehérbor készítője, a ChateauD’Yquem bizonyára nem bánta volna, ha Tokajban korlátozás nélkül avinálhatnak, mert akkor az egyik legjelentősebb versenytársra rásüthette volna  a bélyeget, hogy a tokaji csak egy portói-hasonmás, egy brandyvel felerősített keverék, míg az övé az igazi, tiszta, aszúsodott szőlőből készített édes bor. Nos nem. Nem csak az övé. De ehhez az kell, hogy a tokaji lehessen „a világ természetes édes borainak referenciája”. Azzal pedig az avinálás nem fér össze.


Ahol a tokaji nem ismeretlen

A franciák egyébként barátkoznak Tokajjal. Ami azért nagy szó, mert sokáig Tokay néven egy elzászi borfajtát ismertek elsősorban, ami egy európai bírósági döntés nyomán ma már nem használatos.  Tokaj ugyanis csak a hegyaljai borok elnevezésekor használható. Arra a Tokajra, amiről egy hazai borászat honlapján a következő olvasható: „Tokaj ma az egyetlen ismert bor-szuperbrend a nagyvilágban”. S ez a hazai borászat francia tulajdonban van. Samuel Tinon az elsők között érkezett Magyarországra, és hozta magával a bordeaux-i ismereteket, hogy Tokajban kamatoztassa tudását.

Párizsban amikor a Defense negyed egyik elegáns borüzletébe betértem, elégedetten láttam, hogy aszú is, szamorodni is van a polcokon, sőt, a sommelier külön ajánlata is az egyik tokaji bor volt. Csak most láttam, amikor a képeket megtaláltam, hogy Samuel Tinon neve áll a címkén. Ha a Tokajban megtelepedett francia borászok nem tesznek mást, mint hoznak magukkal egy kis szaktudást, és cserébe visznek a világba sokfelé magyar tokajit, már nem lehetünk vesztesek. Az általuk kitaposott ösvényre más magyar borok is rátalálhatnak. Tokajból vagy más borvidékeinkről.

Szólj hozzá!

Címkék: szamorodni aszú mandulabor Tokaj Chateau DYquem E-Bacchus Samuel Tinon

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr267250241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása