HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Etalon – a magyar Opus One?

2012.07.20. 15:16 BorTars

Nocsak, megszületett a magyar Opus One? – fontolgattam, amikor megkóstoltam a négy szekszárdi borász által közösen készített 2009-es Etalont.

Az Opus One a kaliforniai Napa-völgy terméke, és két óriás: a francia Baron Philippe de Rotschild és az olasz-amerikai Robert Mondavi borászatainak alkotása. Illetve pontosabban: a két óriás közös vállalatot, borászatot is alapított az Opus One készítésére. Be is vált a számításuk: már az első, 1979-es próbálkozás terméke, egy ládával (12 üveg) 24 ezer dollárért kelt el 1981-ben, vagyis nem kevesebbet, mint 2000 dollárt adtak egy olyan üveg borért, amit akkor még meg sem kóstoltak. Vagy ha megkóstolták, akkor csak „primőrként”, hiszen az Opus One a francia csúcsborokhoz hasonlóan 8-10 éves érlelés után éri el a „fogyasztható” kort. Az ár az újdonság erejével azért csökkent, manapság az új évjáratokért rendszerint 200 dollárért hozzá lehet jutni – palackonként.

A hasonlat tehát pontatlan: az Etalon akkor lehetne a magyar Opus One, ha alkotói: Takler Ferenc, Eszterbauer János, Mészáros Pál és Vida Péter közös vállalatot is létrehoztak volna a közös bor készítésére. Ha ez nem is történt meg, a párhuzam azért még megfogható.

Annál is inkább, mert az Opus One öt és az Etalon négy szőlőfajtájából három közös: a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot. Az Opus One emellett tartalmaz malbec-et és petit verdot-t, az Etalon pedig kékfrankost.


Az amerikai opus tehát, nem kizárt, hogy szándékolt módon, az öt klasszikus bordeaux-i fajtát házasítja, és ha azt vesszük, hogy általa jött létre az első igazi amerikai csúcsbor, amely a francia nagyokkal is felveszi a versenyt, akkor az eredmény elismerésre méltó.

Azt persze érdemes megemlíteni, hogy az egyes évjáratok leírásában (tasting notes), szinte mindig meghatározó arányban van jelen a cabernet sauvignon. Annyira, hogy a lazább címkézési szabályú országok fajborként is eladhatnák az Opus One-t. A cabernet sauvignon ugyanis rendszerint meghaladja a 85 százalékot, és ez az az arány, amit sok országban meghatároznak ahhoz, hogy csak egy szőlőfajtát kelljen feltüntetni az összetevők között.

Az Opus One alkotói (az első, 1979-es évjáratot Robert Mondavi fia, Timothy és a Chateau Mouton  Rothschild főborásza Lucien Sionneau készítette) azonban évről évre megjelölik még a legkisebb mértékben is, ha más szőlő bora is belekerül a gondosan összeállított házasításba.

Az első évjáratban 80 százalék cabernet sauvignon, 16 % cabernet franc és 4 % merlot volt. Egy évvel később 96 % cabernet sauvignon és 4 százalék cabernet franc. Érdekes műhelytitok még a héjon áztatás ideje (1979: 10 nap, 1980: 10 nap, de például 1993-ban 43 nap), vagy az új francia tölgyfahordóban eltöltött érlelési idő, ami 15 és 25 hónap között változik.

Az Etalonról ennyire részletes információk nem állnak rendelkezésre. Arra sem találtam utalást, hogy vajon egyedi kísérletről volt szó, vagy ezentúl rendszeresen készül majd az Etalon?

Annyit tudni a borbemutató után megjelent hírekből, hogy a négy borász egyenlő arányban adta össze a szőlőt: 25-25 százalékot mindegyikük. De hogy Takler Ferenc 25 százalékán belül mennyi volt a merlot és mennyi a cabernet sauvignon, azt talán a másik három borász sem tudja. Vida Péternél azért egyszerűbb a helyzet, mert ő egy negyedrész cabernet franc-t adott az Etalonba. De a merlot és kékfrankos arányát Eszterbauernél sem ismerni pontosan, mint ahogy Mészáros Pálról sem írták meg, hogy az ő egy negyed részén belül hogyan oszlik meg a cabernet sauvignon és a kékfrankos. Nem nagy baj ez, csak a kíváncsiság fúrja az oldalam. (Ha feltesszük, hogy az a borász, aki kétféle szőlőt „adott a közösbe” fele-fele arányban adta, akkor egyszerű a képlet: mind a négy fajta egy negyed részben szerepel a házasításban, de ez részemről csak találgatás.)

Ennél is jobban elgondolkodtat azonban, hogy vajon a szép számú, borral foglalkozó internetes orgánum és portál miért nem írt erről a kísérletről önálló véleményt? Mert szinte mindenütt ugyanazok a kifejezések köszönnek vissza. Vagyis hódít az internetes újságírás control+copy módszere...

Valaha, az újságírók (egyik) doyenje a népszerű sportszövetség sajtófőnöki teendőit is ellátta. Tájékoztató előtt felszólította kollégáit: „Gyerekek, aki nem kérdez, annak nem jár ebéd!”  (Ez is bizonysága annak, hogy mint tudjuk, nincsen „ingyen ebéd”).  Úgy látszik, sok évvel később is érvényes a tanulság: illenék kérdezni és  írni – nem csupán másolni...

Szólj hozzá!

Címkék: Vida Mészáros Rotschild Eszterbauer Takler Napa-völgy Mondavi Etalon Opus One

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr687250267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása