HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Vörös Kína

2012.03.13. 20:38 BorTars

Azon a recsegős rövidhullámú adón így emlegették. Akkoriban volt valamiféle ki nem mondott félelem az ismeretlen óriástól, amely ha egyszer megindul, hát ki tudja mi lesz. Azért is volt óriási húzása Kissingernek, amikor a pingpong-diplomácián keresztül elérte, hogy a hárompólusú világból hirtelen kétpólusút csinált, és Kínától már nem kellett tartania az Egyesült Államoknak. 

Akkor még elég merész elemzőnek bizonyult volna, ha valaki azt mondja, hogy 30-40 év és Kína lesz az Egyesült Államok fő hitelezője, a világgazdaság (egyik) motorja, amire azért tekintenek aggodalommal, mert egy-két százalékkal csökkenti a növekedési kilátásait, és a pekingi pesszimizmus azonnal az egész világra átragad. Márpedig ez van. Vagyis az ismeretlen óriás megindult. Csak másképp.

A legjobb bordói 10 font fölött - Kínából
A borpiacon sem ismeretlenek a kínaiak, bár eddig csak vásároltak, befektettek, mostmár készítik is a bort, méghozzá nemzetközi elismeréseket is aratnak. A Decanter magazin díjai közül tavaly egy kínai bor vitte el a legjobb bordói fajtákból készített házasításért járó elismerést a 10 font fölötti kategóriában. A 2009-es Jia Bei Lan cabernet sauvignonból, merlotból és egy cabernet gernischt nevű szőlőból készül.

Cabernet gernischt, még a palackban
Ez utóbbi csak Kínában létezik, és eredetéről keveset tudunk. A nagy hagyományokkal rendelkező kínai Changyu borászat állítólag egy osztrák szakértőt hívott meg, még a XIX. század végén, hogy tudásával emelje a színvonalat, nos neki tulajdonítható, hogy egy ismeretlen francia fajtát hozott magával, és azt Kínában meghonosította. Ez lenne a cabernet gernischt. Az osztrák szőlész-borász pedig August Wilhelm  von Babo, aki az első borász felsőoktatási intézményt megalakította Ausztriában, Klosterneuburgban. Kínai meghívója, Zhang Bishi a császár diplomatájaként külföldön ismerte meg a borkultúrát, és szolgálata lejártával hozta létre a Changyu borászatot Yantai városában.

A cabernet gernischt eredete tehát az lenne, hogy a filoxéravész előtt átkerült Kínába egy „ősi” bordói fajta, és ott új életre kelt. A furcsa csupán az, hogy ennek a sajátosan németes nevű francia szőlőnek semmilyen nyoma nincs Franciaországban.

August Wilhelm von Babo - a kínaiak honlapján
Tűntek el a filoxéravész idején régi fajták, amelyeket később a tengerentúlról honosítottak vissza, tűntek el fajták örökre (mint a petit verdot „nagytestvére” a grand verdot), gernischt keresztnevű cabernetnek nincsen nyoma. Ezért inkább valószínűsíthető, hogy a GERNISCHT név a német „gemischt” azaz keverék szóból eredhet, és egy olyan szőlőfajtát jelöl (vannak erre vonatkozó források is), amely a cabernet franc és a cabernet sauvignon keresztezése lenne. S miért ne vihette volna oda Kínába személyesen Freiherr von Babo, az osztrák szőlész az új keresztezést?

Érdekes lehet a gernischt eredete szempontjából egy kínai tudományos vizsgálat. Aromaanyagokat kerestek a három cabernetben: a sauvignonban, francban  és a gernischtben, és a legtöbbet (ötvenet) a gernischtben találták (a másik kettőben együtt 43-at). Vagyis a gernischt tartalmazza a legtöbb aromatikus összetevőt, de mielőtt ebből arra következtetnénk, hogy ez azért van, mert benne adódik össze a másik két szőlőfajta, csalódnunk kell: mindössze tíz olyan összetevő volt, amely mindháromban közös. Tagadhatatlan viszont, hogy ugyanaz a három aromaanyag dominál mindegyikben több, mint 97 százalékban. Persze, ez alapján döntsék el a szakemberek, hogy valóban keresztezett fajtáról van-e szó.

Én csupán annyit jegyzek meg, hogy keveredés azért bizonyosan van valahol. Leginkább az elnevezésben. Mert a gernischt több, mint valószínű, hogy helyesírási hiba útján keletkezett: az „r” + „n” egymás után írva: rn, ami igencsak hasonlít az „m”-hez. És a latin betűket nem kellően ismerő kínaiak könnyen „elírhatták” az elnevezést.

A Changyu borászat hőskora - összekeverték a betűket?
Egy másik keveredés, de legalábbis zavar azért a „nagy fehér ember” von Babo körül is van. A Changyu borászat „atyja” Zhang Bishi ugyanis 1892-ben hozta létre birodalmát, s hívta oda az osztrák szakértőt. August Wilhelm  von Babo azonban az életrajzi adatok szerint 1894-ben Klosterneuburgban meghalt, tehát alig-alig lehetett ideje segíteni a kínai borászokat. Szőlőt telepíteni, borászatot létrehozni a semmiből két év alatt nem nagyon lehet.

A történetnek azonban nem ezért nem lesz „pozitív végkicsengése”. Hanem azért, mert egy Belgiumban megvásárolt cabernet gernischt-et ki is bontottam és meg is kóstoltam. Dohos, pinceszagú, egyébként illattalan, kesernyés ital volt a palackban, ami nagyjából annyira különbözött a bortól (hogy az ázsiai példánál maradjak), mint a nyolcvanas évek közepén Ulan Batorban gyártott mongol sör az igazi sörtől.

Azt azért nem gondolnám, hogy Decanter magazin díjnyertes borába hasonló minőségű gernischt került, vagyis a próbálkozást talán érdemes folytatni, mindenesetre a legnagyobb kínai cabernet gernischt termelőtől jobbra számítottam. 

Kína ad még egy kis haladékot a világ borászainak?

Szólj hozzá!

Címkék: Kína borimport August Wilhelm von Babo Changyu cabernet gernischt

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr77250283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása