HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

„Bio”-lógia, avagy a bio logója

2012.03.02. 22:30 BorTars

A történet már-már  klasszikus esete annak az unalomig emlegetett frázisnak, hogy van egy jó hírem, meg egy rossz.  Mert eddig Európában nem volt biobor, de már van. Vagy lesz. Mert a szakértők végre eldöntötték, hogy mitől bio a bio, és ha valaki olyat csinál, amire ráhúzható, hogy bio, akkor az bio. Ez a jó hír. Az egyik.

A rossz hír viszont az, hogy attól, hogy a bor „bio”, még nem biztos, hogy jó.

Megkockáztatom: lehettek olyan borosgazdák, szerte a világban, akik nem tudtak versenyképes bort csinálni, és inkább kevesebb kemikáliával (ez persze jó!) készítették a maguk borát, mert rájöttek arra, hogy ha valami bio, arra akkor is van igény, ha nem olyan jó, mint a nem bio. Mert bio.

A hivatalos EU bio-logó. Egyre több helyen látjuk majd
Persze eddig, ugye az volt a baj, hogy nem is lehetett tudni, hogy a bio az bio volt-e, mert nem is volt rá szabály. Valaki szerint az volt, a másik szerint nem. No ennek van vége, és ez végülis jó. Mert, aki biot akar, az mostantól azt kap.


Akár amerikait is. Az EU ugyanis megegyezett a tengerentúliakkal, ahol korábban megvolt már a bio-szabvány, hogy egymás bioborát „bionyisten” elfogadjuk, hogy bio. Nem kell bevizsgálni, hogy az-e. Mint eddig. Ez is jó! Mert kétségtelen, hogy ennek a dolognak van piaca, ahova igazolás kell, és ha ez egyszerűsödik, akkor az jó. Ihatunk amerikai biobort Európában, és ők meg európait odaát.

No, akkor mi a nem jó? (A nemjóját...)


Choose Organic Wines -- powered by ehow

Hát az, hogy ezek a bioborok kicsit megvezetik az embert. Mert ha bio, akkor azt hinném, hogy nagyon-nagyon környezetbarát is. Kevés vegyszer, igen, ezért egészségesebb (bár nem feltétlenül jó is), de azért bor. No de a bor mit csinál? Erjed. És közben? Széndioxidot bocsát ki. Nem is keveset. Vagyis: akár bio, akár nem, a borkészítés károsítja a környezetet. Ez van. Ettől még nem hagyunk fel a borivással, csak ne ájuljunk el attól, hogy mennyire bio, meg mennyire környezetbarát a biobor.

A pezsgő akkor már inkább. Mert mi is történik? A bor második erjedése zárt palackban (tankban) megy végbe, és  a széndioxid bennmarad a borban. Lesz belőle pezsgő. Amit ha megiszunk, a széndioxid csak előjön, a pohárból is, meg ... máshonnana is. De ezt most nem részletezzük.

A vita elég régóta tart. A jeles borász, önológus és tanácsadó, az ausztrál Dr. Richard Smart tavaly nyár elején nyúlt bele a méhkasba, amikor egy barcelonai konferencián kimondta, hogy teljesen felesleges bioborászatról beszélni, mert aki bort csinál, jelenleg, akkor is rettentően szennyezi a környezetet, ha a szőlőművelés során nem vegyszerez, nem műtrágyáz, és csak katicabogarakat meg pillangókat vet be a kártevők elleni harcban. Mert a bor erjedése annyi széndioxid kibocsátással jár, hogy az minden egyéb környezetvédő bioakciót jelképessé zsugorít. Smart professzor szerint a borászoknak a keletkező széndioxid „befogásán” kellene inkább okoskodniuk, mert azzal használnának igazán a környezetnek.

Hát kapott rendesen.

Főleg, amikor – még időben – arra hívta fel a bordeaux-i borászokat, hogy kezdjenek el grenache-t telepíteni. A hagyományos bordeaux-i szőlőfajták: a cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec és a petit verdot ugyanis a jelenlegi klímát kedvelik, de a széndioxid kibocsátás emelkedése, a légkör felmelegedése, az elsivatagosodás miatt a szőlészeknek előre kell tervezniük. Márpedig , ha nem sikerül megfordítani a jelenlegi tendenciát – mondja Dr. Richard Smart – akkor a szárazság, a melegedés egyre északabbra halad, és a hagyományos bordeaux-i fajták számára az eredeti klíma már túl meleg lesz.

Smart professzor még kegyes volt a franciákhoz, amikor egy nem ismeretlen – más vidékeken, így a Rhone mentén, vagy Languedocban elterjedt fajtát ajnálnott nekik bordeaux-i termesztésre, persze a javaslat így is szentségtörésnek hatott.

Viszont a CO2 veszély az valós, a felmelegedés pedig tény. (Lehet, hogy átmeneti, de jó fél évszázada már tart, cáfolhatatlan bizonyítékai azonban senkinek sincsenek.)

A francia félelmeket persze túlzottnak tartom. A grenache ugyanis a délebbi, melegebb vidékeken, a spanyoloknál, ahol garnachának hívják, igenis finom borokat eredményez. Persze, nem eltartható 15-20 évig, vagy tovább, mint a jelenlegi bordeaux-iak. Nem lehet úgy eladni őket, azzal a misztikummal, hogy majd 10-15 év múlva érnek el a csúcsra. (Nem tudom gyakran vannak-e vásárlók, akik másfél évtized múltán reklamálnak, hogy ez a bor mégsem olyan lett, mint amilyennek ígérték – de lehet, hogy ez végletesen illúzióromboló, vagy esetleg amatőr hozzáállás.)

Szóval akkor nincs mentség? Nem tehet semmit a borász a környezetrombolás ellen? 



De igen. S következzék az optimista végkicsengés, a „vörös farok”, ahogy a ’45 utáni évtizedek újságíró zsargonja emlegette a főnökök által elvárt, és ezért a cikkek végére kötelezően elhelyezett pozitív üzenetet.

Az egyik chilei borászat azzal hirdeti chardonnay-ját, hogy ez egy „széndioxid-semleges” bor. A bor előállításakor és exportjakor, szállításakor keletkező széndioxidot  úgy semlegesítik, hogy fákat ültetnek. És minden elfogyasztott pohár borral a környezet védelméhez járulunk hozzá!

Zseniális. Ettől kezdve pohárral a kezünkben is védhetjük a környezetet!

Szólj hozzá!

Címkék: biobor CO2 széndioxid-kibocsátás Dr.Richard Smart

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr407250287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása