HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Van mááásik...!

2011.03.06. 18:16 BorTars


Igen, tudom, hogy ezt a címet nem én találtam ki, de nem is akarom kisajátítani. Eötvös Gábor zenebohóc klasszikus és világhírű mondása azonban épp ide illik. 

Chardonnayből is: van mááásik...!

Igazából számtalan másik van, de most egy Chardonnayhoz közeli másikról lesz szó. Bourgogne, azaz Burgundia északi részén található Chablis, ahol ugyanaz a chardonnay szőlő annyira más viszonyok között terem, mondják, hogy az már nem is chardonnay. Hanem chablis. Ők ott nem chardonnay bort csinálnak, hanem chablis-t. Marketing? Lehet. És nagyon ügyes. Ha osztriga, kagyló vagy más tengeri herkentyű mellé megfelelő bort keres valaki, az ajánlatok között a listavezetők egyike rendszerint a chablis. Nem a chardonnay, hanem a chablis. Pedig a chablis is chardonnay.

Egyébként, ha valaki a palackot vizsgálva akarja megtudni, hogy a chablis milyen szőlőből is készül, nincs egyszerű dolga. Az ottani borosgazdák ebből a szempontból nem mások, mint a többi francia borász. Nem nagyon közlik a címkén, hogy milyen szőlőből is csinálják a bort. Ezt a fogyasztónak  - szinte illik tudnia.
Ezért aztán a francia borokkal – szerintem – kicsit nehezebb is megbarátkozni, mint a máshonnan valókkal. Talán azt is lehetne mondani, hogy ez a szemlélet kicsit eltávolítja (elidegeníti ?)  a kezdő borkedvelő közönséget a francia boroktól.

Hiszen tudnom kellene, hogy egy chablis kibontásakor épp milyen bort is töltök a pohárba? Tudnom kellene, hogy a chablis egy szőlőfajta, vagy egy borvidék neve? Hát miért nem írják rá a címkére? Enélkül zsákbamacskának gondolhatja az ember az egészet, nem? Lehet, hogy egy ismeretlennek tűnő címke láttán inkább vesz valaki egy jó kis chardonnayt, pedig ha megvenné a chablis-t, akkor is ugyanazt kapná. De talán eléggé összekuszáltam már az egészet, úgyhogy menjünk tovább.



A lényeg az, hogy a kagylóhoz rendszerint chablis-t kell bontani, és ez így történt legutóbb is. A kagyló megfőzéséhez is kell fehér bor, ehhez is egy chardonnay-t nyitottunk, és ha már adódott az alkalom, akkor nem lehetett nem összevetni a kettőt.



Persze, nem ugyanaz a kategória: főzni rendszerint jó a tájbor is, a vin du pays, ráadásul nem is burgundiai, hanem vacluse-i – de azért francia. Kellemesen illatos, gyümölcsös volt, a színe viszont kicsit sötétebb árnyalatú. Az étel mellé fogyasztott chablis annyiban volt más, amit a könyvek is mondanak: a meszesebb talaj miatt kevésbé gyümölcsös, nem annyira aromás, illatos arrafelé a chardonnay, de van egyfajta határozott, keményebb karaktere, és ez az, amiért a chablis-t ezen a néven emlegetik. És ezért kedvelik.

A kagyló, azaz a moules+frites (kagyló sült krumplival) egyébként  a belgák nemzeti eledele. Mint az osztrigát is, a kagylót is csak r-betűs hónapokban szabad csak enni (ha végigfutunk a neveken, a nyári hónapok maradnak ki, tehát a gyorsan romló kagylót csak a hűvösebb évszakokban ajánlatos fogyasztani). A kagyló és a sültkrumpli sajátos kombináció, és sokat elárul a belga konyháról, ha tudjuk, hogy a sültkrumpli már önmagában is az ország egyik specialitása, majonézzel, ketchuppal vagy más szósszal.

De a kagyló nem olyan egyszerű dolog, mint gondolnánk. Nem mindegy, milyen lében főzik meg a fazékba kerüléskor még élő állatot – lám az állatvédők értük még nem emeltek szót – és legalább olyan fontos, hogy milyen lelkiismeretesen sikerül megtisztítani, lesúrolni (!!) a héjukat. Nincs annál rosszabb, amikor a tengeri homok vagy a kagyló héján lerakódott mészkő csikorog az ember foga alatt. Nincs az a chablis, amelyikkel ezt le tudjuk öblíteni. Márpedig a legismertebb vendéglőben is előfordult már, hogy ezt a legelső fázist rontották el, így a kagylót inkább otthon csináljuk, magunk.

S hogy főzni jó-e a tájbor? Lesz erre is egy pár ellenpélda. A kagylóhoz – szerintem – jó. De vannak ételek: a burgundi marha (a beuf bourgignon) vagy az olasz pepposo, amihez nem szabad csak kiváló vörösbort használni. Amikor ezekhez az ételekhez adok át egy-egy körültekintő gonddal kiválasztott palackot, úgy érzem, mintha én magam főztem volna meg – pedig a munka javarésze természetesen nem az enyém.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr897250397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása