HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Bécsi vegyes

2013.08.22. 18:52 BorTars

WIEN WEIN – nagy szerencse kell ahhoz, hogy egy hétköznapi elnevezés márkanévvel is felérő szójáték legyen egy nyelvben. Ráadás, és különös véletlen, hogy a Bécs hagyományos borának újrateremtéséért szövetkező csoport vezetőjének nevében is ott rejtőzik az osztrák főváros neve: Wieninger.
Bécs a bor városa - a hivatalos logó

Az öt bécsi borász több éve tartó küzdelmét siker koronázta: eredetvédett borrá nyilvánították a Wiener Gemischter Satz-ot, ezentúl el lehet látni a DAC (Districtus Austriae Controllatus) megjelöléssel, ami csak a legjobb osztrák boroknak jár.

A Wiener Gemischter Satz többféle fehér szőlőből készül, de nem házasítás. Nem külön-külön készülnek a borok az egyes szőlőfajtákból, amiket aztán a borász különös gondossággal válogat (házasít) össze. Sőt: az a szabály, hogy a különböző szőlőfajtákat egy táblában, egymás mellett kell termeszteni, egyszerre kell szüretelni, együtt darálni, erjeszteni, érlelni. Meghatározták, hogy az engedélyezett 20 fajta fehér szőlőből legalább háromnak benne kell lennie, legfeljebb 50, és legalább 10 százalékos arányban. (Vagyis, az már matematika, hogy tíz szőlőnél több egy borba „nem fér” bele.) Az érlelés szabálya, hogy a „fa íze” (a barrique) nem lehet meghatározó, vagyis tartósan nem lehet új tölgyfahordóban kezelni a bort. Erre nem is nagyon lenne idő, ugyanis a szüret utáni év márciusától már forgalmazható is a Wiener Gemsichter Satz.

Szőlőművelés Bécs határain belül - Kép: wienwein.at
 Az engedélyezett szőlőfajták között ott találjuk a rizlinget, azöldveltelinit, a chardonnayt, a pinot blanc-t, a pinot gris-t, a neuburgert és a fűszeres traminit is. Valójában az a sajátos borkészítési eljárás kapott itt eredetvédelmet, amellyel a különböző érettségi fokú szőlők közös feldolgozásával készülő bort ismerték el. Hogy ezzel az eljárással jobb lesz-e a bor, mintha külön-külön termesztették volna az egyes fajtákat, azokat a legoptimálisabb időpontban szüretelték volna, egyenként készítettek volna belőlük bort, majd a borász ízlésére bízva házasították volna össze a kész bort, ami megfelelő érlelés után kerül a palackba – nagy kérdés. Mindenesetre más lesz. És minden évben teljesen más. Annak megfelelően, hogy az egyik évben az egyik, a másik évben a másik szőlő érik majd be jobban a szüret idejére – lévén az egész táblát egyszerre szokás leszedni.

Történelmileg azért alakult ki ez a művelési forma a bécsi szőlőskertekben, mert a kis terület miatt a borászok nem kockáztatták azt, hogy ne tudjanak bort készíteni – ha egymás mellett termesztik a különböző fajtákat, valamelyiknek biztos jó lesz a termése. Ilyenkor az határozza meg azt az évjáratot, egy másik évben egy másik. Ez tehát a „bécsi vegyes”.

Az, hogy Bécs, mint főváros, egyben „hegyközség” is, tulajdonképpen szintén különlegesség. 621 hektárnyi szőlőt művelnek a császárváros közigazgatási határain belül, és mindeddig a mennyiség volt az elsődleges, hogy a nagyszámú turista számára a heurigerekben, kiskocsmákban elegendő újbort (vagy fröccsöt) tudjanak felszolgálni – most már lesz DAC minőségi boruk is, hogy milyen, az majd kiderül.

Más fővárosok egyelőre még csak küzdenek azért, hogy legyen „saját boruk”. Furcsamód Párizs van nehéz helyzetben, ahol mára mindössze 15 hektáron gazdálkodik 150 mini borászat, és még a földrajzi eredetmegjelölés (IGP) elismertetéséért is küzdeniük kell. Valaha, a XVIII. században 40 ezer hektáron nőtt szőlő Párizs környékén...

Nálunk születőfélben van egy csöppnyi szőlő a Budai Vár oldalában, és megpróbálják Jókai híres szüreteinek hagyományát is feleleveníteni a nagy mesemondó egykori Sváb-hegyi villájának kertjében. A cél, hogy a kadarkából egyszer ismét készülhessen a valaha híres „Budai Vörös”. A bécsiek – a jelek szerint – egyelőre előrébb tartanak.

Szólj hozzá!

Címkék: Bécs Budai Vörös osztrák borászat wiener gemischter satz

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr77250211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása