HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Bajban a kurrens konkurrens?

2013.01.06. 12:26 BorTars



Tokaj legnagyobb vetélytársa, a francia Chateau d’Yquem nemrég bejelentette: nem készítenek 2012-es évjáratot. Nem lett olyan a termés, amiből a világ talán legrangosabb édes borát olyan minőségben elkészíthetnék, amely méltó lehet arra, hogy folytassa, megőrizze a bordeaux-i borászat hagyományait. A Chateau d’Yquem a világ egyik legdrágább fehérbora, és 20 éve egyszer sem fordult elő, hogy  ne készítettek volna belőle. Az időjárás azonban nem volt kegyes hozzájuk.

A világ egyik legdrágább fehérbora: 200 euró körül van egy palack
Bordeauxban elsősorban a vörösborok adnak rangot a borászatoknak, de van egy megye, Sauternes, ahol a fehérbor az egyeduralkodó. Méghozzá olyan szőlőből, amit a botrytis cinerea gomba tett töppedté. Vagyis ugyanaz történik, mint Tokajban: ködös őszi hajnalokon a nemespenész megtelepszik a szőlőszemeken, felszívja belőlük a vizet, hogy idővel ne maradjon más, csak a sűrű, édes, cukros, barnás héjú fürt. Napközben, ha száraz az idő, felszáll a a köd, az aranyló őszi napfény felszárítja a párát, hogy ne kezdődjön meg a rothadás, majd másnap reggel kezdődik az egész elölről, és ez így megy napokon át.

Tokajban a furminttal,  sárga muskotállyal, hárslevelűvel  történik ez, Sauternben a semillonnal, sauvignon blanc-nal. De nem mindig.

A Chateau d’Yquem dűlőin az idén például nem. Végigcsinálták ugyan a szüretet, de az első kóstolások után úgy döntöttek:  a bor nem érné el azt a minőséget, hogy megkaphassa a rangos címkét, ezért inkább kihagyják a 2012-es évjáratot.

Hogy más néven esetleg palackozzák-e a bort, nem tudni. A nagy borászatoknál gyakorlat, hogy a csúcsborukból sem készítenek annyit, amennyit csak tudnak, hiszen nem akarják rontani a saját üzletüket: inkább kevesebbet adnak el, de jobb áron, mintsemhogy a nyakukon maradjon a készlet egy része. Rendkívül alapos válogatás után csakis a legeslegjobb minőség kerül a „csúcsborba” – a maradékból más néven, úgynevezett „második bort”készítenek. (Ez a bor is ugyanarról a dűlőről származik tehát, ugyanaz a borász készíti, ezért fel is ismerhető benne a csúcsbor több jellegzetessége, a minősége mégis más. No és az ára is...)

A Chateau d’Yquem is készít más bort, mint a híres édeset, de az jellegében teljesen különböző. A szüret közeledtével választanak ki olyan sorokat, amelyek a kiváló száraz fehér bor, az „Y” alapjául szolgálnak – sauvignon is, semillon is kerül bele.

De az idén „Y” ha lesz, az már hónapokkal ezelőtt eldőlt, hiszen azt a szőlőt a botrytis cinerea érkezése előtt le kellett szedni. A botrytis-es szemekből csak a Chateau d’Yquem készül.

A fehérborok között csillagászatinak nevezhető 200 eurós palackonkénti árnak azért van magyarázata. Amellett, hogy meg kell fizetni a márkanevet és a minőséget, a borkészítés magas költségei is indokolják, hogy miért kérnek ennyit egy palack Chateau d’Yquem-ért.

A száz hektárnál valamivel nagyobb birtokon 80 százalékban semillont, 20 százalékban sauvignon blanc-t termesztenek. De olyan szigorú terméskorlátozással, hogy egy-egy tőke talán, ha egy pohár bort terem. A termésátlaguk hektáronként 9 hektoliter, aminek az az oka, hogy 20 alkoholfokos mustot akarnak elérni, és ehhez 360 gramm/literes cukortartalomra van szükség. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a nemesrothadást okozó botrytis gomba hosszabb időn át telepedhet meg a szőlőszemeken. A bogyó héja elvékonyodik, és belülről a víztartalom gyorsabban elpárolog. Így lesz egyre sűrűbb és édesebb a barnuló, zsugorodó szőlőszem. (És ha ilyenkor jön az eső, a nedvességtől felgyorsul a rothadás, és a termés menthetetlen.) Ha minden rendben megy, mire 18 fokról elérik a kívánt 20 alkoholfokot, a mustnak a térfogata a felére is csökkenhet. Ezért lesz olyan kevés bor egy hektárról.

Sauternes: a botrytises fürt alig ad mustot
Oka még a drágaságnak a sok kétkezi munka is. Gyakran ritkítják a szőlősorok leveleit: elsősorban a déli-délkeleti oldalon, hogy több nap érje a fürtöket. Nyugat felől inkább meghagyják, mert a levelek védenek az óceán felől érkező eső ellen. De a legnehezebb munka a szüret, a töpörödő fürtök miatt legalább négyszer járja végig a teljes területet a 100 idénymunkás. Volt olyan év, amikor tízszer is vissza kellett térniük.

A leszedett barna fürtök azonnal a présbe kerülnek, a mustot pedig még aznap este vadonatúj barrique hordókba töltik át. Ott születik meg a bor, amelyről ezután három évig csak bennfentes szakmai körök kóstolásai alapján hallani. Az ilyen vélemények, visszajelzések alapján születik meg az évjárat besorolása, és majdan az ár is.

Tokajnak – ha 2012-ben jó bor született - talán kedvez, hogy bajban a konkurrencia. Nyílhat számukra egy rés a márkás, édes borok piacán.

Szólj hozzá!

Címkék: Tokaj Chateau DYquem Sauternes aszúsodás édes borok Bordeaux-i fehér borok botritys cinerea

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr367250239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása