HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Vegyes házasság

2012.10.02. 15:34 BorTars



A borászatban is vége az „apartheidnek” Dél-Afrikában. Az őszi nagy borvásár katalógusában, amit mindenhová kézbesítenek, amikor szüret idején és az újbor érkezése előtt igyekeznek kisöpörni a készletet, észrevettem ugyanis egy ritkaságot. Nem gyakran keverik ugyanis a borászok a fehér- és a vörösbort. És nem is mindenhol. Mert az csak amolyan „pancs”.
 
A lista azonban bővül. A dél-afrikai Nederburg borászat a vörös shirazt és a fehér viognier-t házasította össze. Bár ha a házasítás a külön-külön elkészített borok párosítását, majd (hordós vagy palackos) érlelését jelenti, akkor a dél-afrikai példa nem is házasítás. Mert a 97 % shirazt és 3 százalék viognier-t már együtt is préselik, így értelemszerűen együtt megy végbe az erjedésük is. A 97 százaléknyi shiraz ráadásul annyira magas, hogy a legtöbb országban fel sem kellene tüntetni, hogy más is van benne, nevezhetnék fajbornak is. (Vigyázat, a házasítás nem a borok keverése! Az is létezik, de csak asztali boroknál alkalmazható. Minőségi boroknál, ugyanarról az eredetvédett termőhelyről származó borok esetében nevezik házasításnak az eljárást, több különböző szőlőfajta borának harmonizálását.)

Vendégváró malacsült a horvát országút mentén (depositphotos.com)

A nagy múltú dél-afrikai borászat egyébként nem tett mást, mint alkalmazta a franciák réges-régi gyakorlatát. A Côte-Rôtie borvidéken, a Rhone folyó mentén akár 20 százaléknyi viognier-t is hozzáadhatnak a syrah-hoz, de rendszerint kevesebb mint 5 százalék kerül a borokba. Méghozzá azért, hogy a vörös bor színe stabilizálódjék, tartósabb maradjon a „kopigmentáció” révén. Különbség viszont, hogy a franciák külön szüretelik (hiszen az ottani klímában nem egyszerre érik a két szőlőfajta), és erjesztéskor adják csak hozzá a shirazhoz a viognier-t.


A viognier egyébként valószínűleg dalmát eredetű szőlőfajta. Ahol inkább a malvazija (úgy írom, ahogy a horvátok) a jellegzetes fehér bor. Még a malacsülthöz is az fogyott a nyáron, aminek persze a még késő este is tomboló hőség volt az oka. Jobban esett az illatos, hűvös malvaziját inni mellé, mint egy szárazabb vöröset. A malachús persze valahol még átmenet a fehér és vörös húsok között, vagyis nem feszegeti nagyon az étel-ital párosítás szabályait.

A malvasiát nem véletlenül hozom szóba: ugyanabba a sorba illik, mint a már említett viognier: hozzáadják a vöröborhoz, kisebb mennyiségben – például a chianti hivatalos leírásában is megtalálható, 15 százalékot is elérhet az aránya.

Visszatérve a viognier- hez: miközben a hagyományos francia fajta még a franciáknál is csaknem kipusztult a hatvanas évek közepén, mára itt-ott magyar borászok is kísérleteznek vele.

Simon József viognierjét kóstoltam, és az elsősorban vörösborairól nevezetes egri borász méltán pályázhat elismerésekre ezzel a fehérrel is. Sűrű volt, érett, aranyba hajlóan sárgás színű, illatos és gyümölcsös is. Jóval testesebb, erősebb volt bármelyik francia párjánál, amelyhez eddig hozzájutottam.

Az egri borász csúcsbora, a „Don Simon” ugyancsak megérne egy méltatást, bár a Bordeaux-i borvilágkiállításon megszerzett éremnél nem kell beszédesebb elismerés.

Sajnos a világ mégsem az ő borára gondol, amikor Don Simon feliratú palackokat (és dobozokat) lát. A óriáscég az egyik legnagyobb spanyol bortermelő, 100 országban 150 millió liter bort ad el. Leírva a két név esetleg összekeverhető, de a bor kóstolva bizonyosan nem...

Szólj hozzá!

Címkék: viognier malvasia Simon József Nederburg vörös és fehér bor házasítása Don Simon

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr277250253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása