HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Rozé vagy nem rozé? Ez itt a kérdés...

2012.06.12. 12:36 BorTars

A sörivó és whiskyfogyasztó angolok valójában a bort sem vetik meg. Évszázadok óta. Már az előző ezredforduló táján is nagy becsben tartották például a francia borokat, amelyeknek Bordeauxhoz akkoriban csak annyi közük volt, hogy az ottani kikötőből hajózták át őket a szigetországba.

Bordeauxtól délre, de még ott, Gascogneban készült az angolok kedvenc bora, aminek tiszta, áttetsző gránátvörös színe volt. Ezért is emlegették az angolok „tiszta” borként: a „vin clair”-ből eredően „claret”-ként. Olyannyira, hogy a bordeaux-i vörösbornak évszázadokon át ez volt a neve Angliában.

Több oka is lehetett annak, hogy az a bor világosabb volt a mainál: az egyik – és ez a valószínűbb -, hogy a X-XI. században még nem úgy készült a vörösbor, mint manapság, nem áztatták héjon a leszedett szőlőt, hanem ledarálták és rögtön kipréselték. Mint a fehéret. (Vagyis csaknem úgy csinálták, mint a rozét szokás.)

Clairet - a bordeaux-i rozé régi-új neve
Van olyan magyarázat is, hogy a claret (vagy franciásan: clairet) azért volt világosabb, mert a könnyebb bordeaux-i vörösöket házasították, vagy ha az akkori borkészítéshez képest túlságosan hízelgő ez a szó: összeöntötték a máshonnan származó, sűrűbb vörösborokkal. Mert bor a római légiók számára is került már át Britanniába, de akkoriban főleg Provenceból vagy a Rhone mellől. (Ide állítólag Albánia vidékéről kerültek az első szőlővesszők a rómaiaknak köszönhetően.)

Bordeaux környékén akkor kezdtek borkészítéssel foglalkozni, amikor Aquitaniai Eleanor lett Henry Plantagenet, a későbbi brit uralkodó, II. Henrik felesége, és hivatalos udvari szállító lehetett a bordeaux-i kereskedőkből. Ők aztán nem a távolabbi vidékeken termelt bort vitték át Londonba, hanem maguk is elkezték termeszteni a szőlőt. Boruk csak a claret volt. Hiszen odaát ezt szerették.

De akkor még nem a legnevesebb mai területeken, hanem Graves és Gaillac megyében készült a bordeaux-i. A Gironde torkolatának környéke ugyanis teljesen elmocsarasodott vidék volt. Csak a XVI. században vált művelhetővé Medoc és környéke, amikor a hollandok voltak a tengerek urai. Ők aztán  - hogy jobban kihasználhassák Bordeaux kikötőjét –, csatornákat építettek, hiszen ebben nagy gyakorlatuk volt,  és lecsapolták a környékbeli mocsarakat.

A nehéz munkához már sűrű vörösbort adtak az ott dolgozóknak, hogy legyen kellő erejük – vagyis időközben rájöttek arra, hogy lehet a vörös szőlőt hosszabban is héjon erjeszteni, de azért a „clairet” továbbra is a népszerűbb volt az angol udvarban és a londoni nemesség körében.

Hát ezt a népszerűséget szeretnék most feltámasztani a franciák, akik Bordeaux-ban alig hívják rozénak a rozét, inkább clairet-et/claret-et írnak helyette a palackra. A 2011-es évjárattól kezdve ezen a hagyományos néven akarják forgalmazni a maguk sötét rozéját.  Az angol piacot illetően teljesen indokolt ez a szándék, máshol azonban talán értetlenül tekintenek az ilyen címkékre. (Persze, a francia borcímkék enélkül sem jelentenek egyszerű olvasmányt...)

Appellation d'origine Bordeaux Clairet Controllée - eredetvédett ez a borfajta is

A claret tehát olyan, mint a rozé, csak mélyebb árnyalatú. Könnyű, gyümölcsös, nem tanninos, hiszen nincs ideje a tanninnak kiáznia a szőlőből, de mivel a rozénál azért tovább tartják a héján, szép, áttetsző, gránitvörös színt kap. Illata, aromája epres, cseresznyés, de már az igazi bordeaux-iak felé mutat, hogy testes, szinte olajos, hosszú lecsengésű bor. Külön kategória Bordeauxban is. Külön eredetvédelem (AOC) illeti meg.

És akkor jöjjön egy szokásos francia fordulat. Merthogy náluk semmi nem olyan egyszerű. A claret és a clairet tehát ugyanaz. A clairette viszont már más.

A clairette egy könnyű habzóbor, ami ráadásul másképp is készül, mint a pezsgő, amit ugye egyszer kinyitnak, a maradék élesztőt és az üledékdugót eltávolítják, feltöltik, és egy újabb erjedés után lesz kész.

Clairette de Die (Fotó: Wikipédia)
A clairette nem. A clairette erjedése hűvösebb hőmérsékleten zajlik, ezért marad benne egy kis cukor, ami a második erjedést elindítja a palackban.  S hogy az egész még komplikáltabb legyen, a clairette egy szőlőfajta is, és az igazi clairette természetesen csak clairetteből készülhet. (Ami fehér szőlő, tehát ezért sem lehet köze a clarethez.) Ez is eredetvédett termék, a Rhone mentén fekvő Die város büszkesége a Clairette de Die.
A különleges borkészítési eljárást a legenda szerint úgy fedezték fel, hogy a Die város környékén élő gall törzseka tél beállta előtt  boroskancsókat felejtettek egy folyócska vizében, és amikor tavasszal visszatérve megtalálták az edényeket, habzóbort találtak bennük. Az azóta eltelt kétezer évben azért szerencsére finomítottak ezt-azt az eljáráson, de érdekes, hogy maguk a franciák is csak 1971-ben adtak védettséget a Clairette de Die hagyományának.

Végül, hogy a claret rozé vagy nem rozé? Valójában rozé, amit a bordeauxiak úgy különböztetnek meg a többitől, hogy másképp nevezték el. Ahogy a champagne is úgy pezsgő, hogy több annál, mert  az bizony champagne. Hát efféle babérokat szeretne elhódítani a bordeaux-i rozé, azaz a claret is.

Szólj hozzá!

Címkék: rozé claret Bordeaux clairette Clairette de Die clairet

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr117250273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása