HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

CHARDONNAY

2011.03.04. 20:12 BorTars

Az egyik legismertebb fehérbor a világon. Az egyik legelterjedtebb fehér szőlőfajta. És egy francia falucska, amiről a nevét kapta.  Csöndes hely.  Legalábbis az volt nyáron, amikor arra jártunk, de ősszel, a szüret idején biztosan nagyobb a nyüzsgés. 

Kedves kisvendéglő áll a falu egyik útkereszteződésében. A hangulatos helyet egy angol házaspár vezeti. Nem furcsa? Valaha az angol konyha arról volt híres, hogy ehetetlen. Persze az még Jaimie Oliver és Nigella Lawson előtt volt. Azóta ők az egész világ számára ismertté tették azt, ami korábban szinte nem is létezett. Jó, nem az angol konyhát (beszél valaki „new kitchen”-ről? nouvelle cuisine-ről már annál inkább...), hanem valójában önmagukat, akik az egész világból megfilmesítették a legjobb finomságokat. Jacques Chirac volt francia elnök is állítólag egyszer (méghozzá a britek uniós elnöksége idején, amikor mindenki, mostanság mi is, a gasztronómiáját is be akarja vetni az országimázs fejlesztése érdekében) azt mondta, hogy az angolok egy valamit adtak a világ konyhaművészetének:  a kergemarhakórt!

Szóval, meglepődve vettük tudomásul, hogy Chardonnayban egy kisvendéglő teraszán nem a francia, hanem az angol nyelv kellett a boldoguláshoz. Az ebédhez természetesen – mindegy mi  volt a tányéron – igazi chardonnay dukált, hűvösen, illatosan. A napernyő alatti forróságban.


Pár kilométerre laktunk, egy szőlősgazda házában, Ozenay mellett. Hangulatos chateau állt a vigneron háza mellett, egy kis borászat központja, címkére kívánkozó toronnyal. (www.demessey.com) Nem csoda, hogy a saját borukat kínálták, a forróságban, érkezés után jól is esett a behűtött palack.


A magyarul fantáziátlannak hangzó fizetővendéglátással szemben a francia vidék „chambre d’hote”-jai a legjobb szálláshelyek. Ez is az volt. A középkorból megmentett épületben hangulatos, régi bútorok között, óriási kandalló mellett aludtunk. Reggel egy felduzzasztott kis patak partján – a túloldalon a dús fűben legelésző tehenek, körülöttünk kacsák és cicák – igazi francia reggeli. Mondhatnám svédasztal, de ez a szó szállodába való, ide jobban illik, hogy buffet – ami végülis ugyanazt jelenti. A leghihetetlenebb a vastag, barnára sült héjú kenyér volt, aminek a belseje szinte kalácsszerűen puha maradt. Sajnos, én csak a szememmel kóstoltam, lisztérzékenyként a magam gluténmentes kenyerét rágcsáltam nem túl nagy lelkesedéssel.


Kezdetben haragudtam a lisztérzékenységemre, pontosabban bosszantott, hogy mennyi jóból marad ki az ember – kenyerek, sörök, whiskyk, édességek -, de ma már nem bánom. Ennek köszönhetően jegyeztem el magam mindinkább a borokkal, és a különböző szőlő- és borfajták, a borvidékek, a különböző országok borai kezdtek mind jobban érdekelni. Nekem egyszerű dolog ajándékot venni, egy palack jó bor is megteszi, de a barátok fantáziája – és a borkedvelőkre építő ajándékipar is kimeríthetetlen. Kaptam már borkóstoló társasjátékot, borpince nyilvántartó számítógépes programot – hogy a dugóhúzókészleteket ne is említsem.

Játékot magam is szoktam kitalálni, amikor összejövünk barátokkal, és mindig a bor van a középpontban. Szinte hagyomány, hogy nálunk nem „csak úgy” borozgatunk, hanem valami cél is van előttünk. Egyszer épp a chardonnay volt a játékunk. Heteken át gyűjtöttem különböző országokból származó palackokat. A leghihetetlenebb egy Moldovából való chardonnay volt – egyik barátunk uniós szakértőként utazott oda, és hozott egy üveggel. Nos, 5-6 üveg különböző chardonnayról kellett kitalálni, hogy melyik országból való. Az országokat táblázatba írtam, az üvegeket beszámoztam, és mindenki töltött, kóstolt, saccolt. Igencsak jó hangulatunk lett a végére, mert annyian voltunk, hogy mindenkinek majd egy teljes üveg jutott. És egyikünk még így is eltalálta az összes palackot! 


Most visszagondolva a pár évvel ezelőtti játékra, egy súlyos hibát elkövettem: ha volt is az üvegek között egy francia chardonnay, nem a Bourgogne melletti Chardonnayból származott, hanem egy másik borvidékről. Talán ezért is zarándokoltunk el később Chardonnayba, hogy ezt a hibát levezekelhessem.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr107250399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Zombori 2011.11.09. 19:36:37

Ha idehaza egy igazán jó Chardonayt szeretne kóstolni ajánlom a 2009- es Etyekit a Pozsonyi pincészettől 15% alkohollal, valami fenséges nedűt kóstolhat.
süti beállítások módosítása