HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Bogyólé

2012.04.09. 15:48 BorTars

Az európai Bocuse d’Or döntőn Brüsszelben, ahol magyar séf első alkalommal jutott be csapatával az első 12-be, amivel megszerezte a jogot a világdöntőben való részvételre Lyonban, 2013 januárjában, a bő nyolc óra alatt kétszer hagytam el az arénát. Igen, arénát, mert a sportversenyeken látható tribün előtt felépített tíz egyenkonyhában dolgoztak a csapatok, ugyanabból a nyersanyagból, hogy a kényes ízlésű zsűri számára elkészítsék a maguk „gasztronómiai alkotását”.  Az aréna az egykori 1958-as Brüsszeli Világkiállításra felépült csarnokból lett leválasztva, és a környező terekben egyéb élelmiszeripari rendezvények zajlottak, köztük egy borbemutató is – ez volt az egyik ok, ami miatt elszakadtam Széll Tamás és az Onyx étterem csapatától. De erről rövidesen.

Előbb a második, egyébként alig egy-két perces távozásomról, mivel összefügg a rangos szakácsverseny végével is. A konyhákat ugyanis a versenynap zárása után tökéletes tisztaságban kell átadni a szervezőknek, akik – a jól értesültek szerint - még le is vonnának a csapat ponteredményéből, ha nem lenne makulátlan a tisztaság. Márpedig a fiúk küzdöttek, sikáltak, miközben mellettük a belgák, a franciák már rég eltávoztak, mi pedig, a szurkolók és a sajtó, aggódva szemléltük, miért nem fejezik már be. Végül átugrottunk a kordonon (lehet, ezzel is levonást kockáztatva), és megkérdeztük, mi a baj? Kiderült, hogy a tálaláshoz használt tükrös-fényes tálcáról nem jött le az alkoholos filccel fejrajzolt segédvonal. Kellene egy kis körömlakk-lemosó. Aceton. Vagy valami tömény szesz? – kérdeztem, mert a kiállításon azt legalább láttam.

Átrohantam a svéd vodkát kiállító céghez, és nem kertelve, hogy tisztításhoz kell, kértem valami erőset és tisztát. A kóstolónak kitett kis poharakból rámutattak a színtelen, klasszikus vodkára, és már rohantam is kettővel. De hiába. Nem oldotta az odaszáradt filcnyomokat. És közben már vették át a standot, nem volt mit tenni, ha emiatt levonnak, bele kell törődni. Hát nem tudom, mennyire volt szigorú az átvevő, de az eredmény óriási siker, mert a magyar gasztronómia történetében először lesz magyar vesenyző a világ legrangosabb szakácsversenyén Lyonban. Kilencedikként szólították a magyarokat, és 12 jutott tovább. Jövő januárban 24 csapat főz majd a versenyen.

Paul Bocuse, a névadó, alapító, a legendás gasztro-pápa (ahogy emlegetik) több, mint négy évtizede őrzi a három Michelin-csillagot lyoni éttermével. Világrekord.


S akkor jöjjön a másik elszakadás. A verseny közelében, a Wines Life kiállításon (ami egyébként nem volt túlságosan nagy) a Beaujolais standon volt egy borkóstoló. Nem akartam kihagyni, hátha mutatnak valamit, amitől megváltozik a Beaujolaisban készült borok iránti nem kifejezetten nagy lelkesedésem. 

Szerencsére szó sem esett az igazi Beaujolais-kat mára szinte teljesen kiszorító primőrökről, amelyek minden november 15-én már az egész világon kaphatók. Ezzel egyébként tagadhatatlanul divatot teremtettek, amit segít a gasztronómia változása is, hiszen nagyobb az igény a könnyebb ételek mellé a frissebb, gyümölcsösebb, könnyű borokra.

Nálunk, Magyarországon is divat lett Márton napján újbort kóstolni, és van borász, aki még hangzásban is követi a beaujolais-i mintát, és bozsolé helyett Bogyólét készít.

A kóstolást vezető sommelier azonban egyetértett velem, amikor rákérdeztem, hogy a „beaujolais nouveau”, az újbor, ma már inkább árt azoknak, akik Beaujolais különböző vidékein minőségi bort akarnak csinálni. Szerencséjükre – a táj összetettsége miatt – sok-sok kisebb borvidék van a környéken, és ilyenkor mutatkozik meg a francia borcímkézés előnye: a készítő és a legszűkebb környék neve olvasható csak (Moulin-a-Vent, Morgon, Fleurie vagy Brouilly) , és valójában a tájékozottabbak tudják csak, hogy a megkóstolt bor Beaujolaisból való. Van még az említetteken kívül is, összesen 12 eredetvédett appelláció, azért ezt a négyet hoztam fel példaként, mert ezeket töltötték elénk a pohárba. 

Jól felépített kóstoló volt, a frissebb, gyümölcsösebb, fiatalabb (de nem primőr!), acél- vagy betontartályban erjesztett és palackban érlelt elsőtől a fahordós erjesztésűn át egészen az arrafelé nem túl gyakran alkalmazott barrique-os érlelésű borig. Szakértői magyarázat kísérte, miért más az egyik bor, mint a másik, túl azon, hogy különböző eljárással készült, különböző korú borokat válogattak. Más volt a talaj és a domborzat is. Nem is ezzel volt a baj.

Én igazából az ottani szőlőfajtával, a gamay-vel nem tudok megbarátkozni. (Nem szerettem a belőle készült bort Savoyában és Svájcban sem.) A jellegzetes, kesernyésen fanyar íz a borkóstolón is csak a negyedik palackban tűnt el, amire viszont azt mondták, hogy az a barrique-olt, Moulin-a-Vent-ben készült bor ugyan finom, de egyáltalán nem olyan, mint egy Beaujolais. (Ez így is volt. Talán ezért ízlett jobban...)


Beaujolais-val kapcsolatban érdekes történeti adalék, hogy a borvidéknek már évszázadokkal korábban is megvolt a maga baja. Ne feledjük, Burgundiában vagyunk, ahol az uralkodó kékszőlő a pinot noir, és nem a gamay. Persze ennek az az oka, hogy Bourgogneban valamikor a XIV. században  hercegi rendelet alapján irtották a gamayt. II. Bátor Fülöp és III. Jó Fülöp egyaránt azt vallotta,  hogy „Burgundia hercegei készítik a keresztény világ legjobb borait” – ezt a hírnevet meg kell őrizni. Így szorult vissza Burgundia déli határvidékének lejtőire, Beaujolais környékére a gamay. 

Szerencsére nálunk a gamay tudtommal soha nem volt honos, a pinot noirt viszont kezdik felfedezni újra – készülnek is belőle igen kiváló borok,  Villánytól  Pannonhalmáig, hogy csak két friss élményt említsek. Egyszer velük is  kell majd foglalkozni.

Szólj hozzá!

Címkék: pinot noir gamay Onyx Burgundia Széll Tamás Bocuse dOr Beaujolais Bourgogne

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr587250281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása