HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Sexy boy!

2011.04.16. 13:56 BorTars

A lány hosszú szőke haja lobogott a szélben, ahogy suhant lefelé a sípályán. „Sexy boy! Sexy boy!” – kiáltotta többször, miközben három száguldó srácot próbált utolérni. Mindhárman csupán egy szál alsónadrágban és persze síbakancsban, síléccel voltak, és látszólag menekültek az őket üldöző szőkeség elől.

Jópofa, megrendezett jelenet volt, az áprilisi síelők megmosolyogtatására a francia Alpokban, csaknem 3000 méter magasan, ahol még megmaradt a hó a hivatalos szezon utolsó előtti hetén is.

A távolban középen a Mont Blanc csúcsa
A fiúk egyáltalán nem fáztak, és az sem nagyon zavarhatta őket, hogy az egyikük bukott, és félpucéran kényszerült meghempergőzni a hóban. A levegő ugyanis több, mint 20 (!) fokos volt és tűzött a nap. Az átfagyott síelők átmelegítését szolgáló „vin chaud”, azaz a forralt bor már szinte teljesen hiányzott is a pályák melletti sok-sok „chalet” kínálatából. 

Savoya: a szőlő itt is megterem
Gyakran elgondolkodom azon, hogy a 170 millió hektoliter fölötti európai bortermelésből vajon mennyi fogy el így, forralt borként? Hiszen abban nem nagyon szokás kételkedni, hogy cukorral és fűszerekkel feljavítva, vízzel jelentősen felhígítva nem a legjobb borokat kínálják... De legalább így kelendővé tehetők azok a borok, amelyeket például Savoie-ban, a francia Alpok magasabb fekvésű szőlőiben készítenek.

Mert bor természetesen itt is van, és szokásomhoz híven igyekeztem egy pár helyi készítésű palackkal kipróbálni, vajon szívesen fogyasztanám-e rendszeresen is a tartalmukat. A család általában lebeszélne erről a szokásomról, s ha hallgatnék rájuk, megkímélném magunkat a csalódásoktól. Alapvetően optimista természetemmel azonban igyekszem esélyt adni a helyi termelőknek. Sajnos, igen gyakran bebizonyosodik, hogy a jó tanácsokat komolyabban kellene venni.

 Most például egy helyi versenyen aranyérmes 2009-es „mondeuse” nem váltotta be a reményeimet. Pedig a kézzel szüretelt szőlő gondos, hozzáértő gazdákat, a mutatós címke és a dombornyomásos palack pedig igényes tartalmat ígért, az eredmény csalódást okozott. A kesernyés utóízt érezve azt gondoltam, bárcsak ezt is forralt borrá „javították” volna.

Ilyenkor persze az gondolkodtat el, hogy az aranyérmet vajon mire adták? Engem csalnak meg ennyire az érzékeim? Mert ha valami finom, akkor azt nem fitymálja le az ember. Ha viszont nem az, akkor mások miért értékelik arany trófeával? Nem akarok rossz ízű találgatásokba bocsátkozni, és lebecsülni a helyi szakmai seregszemlék értékét, de lehet, hogy az egyik évben az egyik, máskor a másikat jutalmazzák, és függetlenül a terméktől előbb-utóbb mindenkire rákerül a sor?

A téli vagy inkább tavaszi nyárban azért voltak kellemes élmények is: a forralt bor helyett inkább hűsítő rosékra vetemedtem a pályán, és egy „hordóból csapolt” Rhône melléki (Côtes du Rhône) rosé is (asztali bor minőség), de még inkább egy negyed literes palack Pays d’Oc cinsault rosé volt az, amely figyelemre méltó, friss, gyümölcsös, nyári ízt idézett a havas sziklák között. A cinsault szőlőfajta mindeddig még ismeretlen volt számomra, de ezek szerint nem szabad idegenkednem tőle!

Cinsault rosé - gyorsan kiürült a kis palack
A következő nap aztán sok mindent megváltoztatott. A hegyek ködbe burkolóztak, a tél visszatért egy napra, ami jót tett a latyakos pályáknak, és ismét előkerült a forralt bor, amit magam is átfagyva kortyolgattam egy vendéglő teraszán.

És ez is megér néhány sort. Az étterem, a Chalet de la Marine  Európa legmagasabban fekvő vendéglője. Michelin-csillagos séfeket is látott már vendégül, működése iszonyú szervezett, kiszolgálása gyors, személyzete kedves, és udvarias.

Jó volt látni, hogy a pincér az pincér, nem felszolgáló (felszolgálni ugyanis mindenki tud, aki akar, de a pincér, az egy szakma – régen tanították is!!). Elveszi a kedvem, ha a felszolgáló odajön, megkérdezi „Mit hozhatok?”, majd mikor elmondom, azt mondja: „Jó!” Vagy a szókincse csekély, vagy viselkedni nem tud, vagy mindkettő.

Tömegek a bejárat előtt is: Chalet de la Marine
A borlap is a helyhez méltó. Kínálják a helyi borokat (talán tisztességből vagy udvariasságból), de forgalmuk inkább a nevesebb burgundikból és bordeaux-i italokból van, amit nem csodálok.

Az egész attól jó, hogy ott, a sípályán nem ilyet vár az ember. A hagyományos „hütte-hangulat” helyett a visszafogott elegancia hódít, és mivel a jó ízlés - jó ízekkel is párosul, még a többi „chalet”-nél jóval magasabb árak sem csökkentik a tömeget.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr427250379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása