HTML

BorTárs

Borok, történetek, emlékek.

Friss topikok

  • Unknown: Szia!Én írom a Borföldrajz című borblogot. Az utolsó mondataidhoz a szőlőműveléshez szeretnék egy ... (2014.11.20. 09:24) Hol van már a tavaszi hő...
  • BorTárs: Köszönöm a megjegyzést. Igen, régebbi vélemény Jancis Robinsoné - erre utal a cím is. A probléma m... (2014.01.14. 08:52) Tegnapi újság
  • Trixi: Köszi a bejegyzést igen hasznos. Sajnos ennyi hülyeségre már képtelenség figyelni. És a végén sose... (2013.07.16. 19:54) Mérgező hordó?
  • Gál Péter: "50 résztvevő ország, 8200 benevezett borral, amelyek összesen 500 millió palackot képviselne... (2013.05.30. 18:35) "Jönnek a ...szlovákok!"
  • Névtelen: Nem rossz ötlet a gyengébb bor. Ruth asszonynak szép tapasztalatai lehetnek az enyhén mámoros álla... (2012.07.12. 17:39) Oldószer

Címkék

1976-os párizsi vakteszt (1) 2HA szőlőbirtok (1) alkoholpor (1) Alsace (1) Andalúzia (1) Antinori (1) AOC (1) Ariston Bay (1) aszú (1) aszúsodás (1) August Wilhelm von Babo (1) ausztrál bor (2) Barack Obama (1) Baron Philippe de Rothschild (1) barrique (1) Beaujolais (1) Bécs (1) Béres (1) bikavér (1) biobor (2) birtokbor (1) blanc de blanc (1) blanc de noirs (1) Bock Magnifico (2) Bocuse dOr (2) borászok és celebek (1) borbírálat (4) borbírálók (1) Bordeaux (7) Bordeaux-i fehér borok (1) Bordeaux blanc (1) Bordeaux Margaux Latour Mouton Rothschild Lafite (2) borexport (1) borexport borimport borfogyasztás (1) borhamisítás (2) borillemtan (1) borkereskedelem (1) borkészlet (1) borkóstolás (3) bormarketing (1) bornadrág (1) borszakértők (1) BorTárs ebook (1) borvásár (1) borverseny (7) bor ajándékba (1) bor és szerelem (1) bor étel párosítás (1) botritys cinerea (1) botrytis (1) bourboulenc (1) Bourgogne (1) brazil borászat (1) Brüsszel (1) Budai Vörös (1) Burgundia (2) cabernet gernischt (1) cabernet sauvignon (2) carmenere Chile merlot (1) Carruades (1) Casamayor (1) cava (1) Challenge International du Vin (1) Champagne (5) Changyu (1) chardonnay (2) Chateau Ausone (2) Château Bel Evêque (1) Chateau Bouchoc (1) Chateau DYquem (3) chenin (1) chianti Antinori Santa Cristina sangiovese canaiolo malvasia (1) Chile (1) ciklodextrin (1) clairet (1) clairette (1) Clairette de Die (1) claret (1) CO2 (1) Cognac (1) Concannon (1) Concours Mondial (2) Coravin (1) Crémant (1) Croizet-Bagues (1) Cseke Gábor (1) Cuisine et Vins (1) Decanter (1) Dél-Afrika Stellenboch Tokai Tokaj pinotage hárslevelű (1) dobozos bor (2) Dom Pérignon (1) Don Simon (1) dornfelder (1) dr.Bakonyi Károly (1) Dr.Richard Smart (1) Dr.Ruth Westheimer (1) DWWA (1) E-Bacchus (2) ebook (1) édes borok (1) egri bikavér egri medoc noir (1) ekönyv a borról (1) elbling (1) Elysée (1) Elzász (1) engedmény (1) en primeur (2) Épernay (1) Escudo Rojo (1) estate wine (1) Eszterbauer (1) Etalon (1) Európai Bíróság (1) Európai Unió (1) fahordós érlelés (1) fémdobozos bor (1) Ferenczi Szőlőbirtok (1) filoxéra (1) francia borfogyasztás (1) Francois Holland (1) Frédéric Brochet (1) frizzante (1) furmint (1) gamay (2) garnacha (1) garnacha tinta del país (1) Global Wineries (1) gluténmentes bor (1) Graves (1) GuardaVino (1) Gyöngyös szüret (1) gyöngyözőbor (1) habzóbor (1) házasítás (1) Henkell (1) Hermitage syrah shiraz Crozes-Hermitage Bock Ermitage (1) hordóíz (1) Huelva (1) ISO 9001 (1) italpor (1) Jacques Puisais (1) Jacques Thienpont (1) Jancis Robinson (2) Julian Halasz (1) Kadarissimo (1) Kalifornia (1) kalocsai minta (1) Kaló Imre (2) Katherine Vajda (1) Kemenys (1) kerek sav (1) Kína (1) kínai befektetők (1) kínai bor (1) Kína borimport (3) Kirnbauer (1) Koch Borászat (1) Koczor Pincészet (1) Kokas-hegyi Chardonnay (1) Korbel Natural (1) Langguth (1) Latour (1) La Cave de Pierre (1) Le Froglet (1) Le Pin (1) Lidio Carraro (1) Limoux (1) lisztérzékeny (1) Lynch-Bages (1) malbec (1) malvasia (1) mandulabor (1) Margaux Mouton Rothschild Lafite Rothschild Bock Egri Bikavér (1) marsala Szicília likőrbor (2) Mátra (1) Mayor de Castilla (1) melon de Bourgongne (1) Mészáros (1) Méthode Ancestrale (1) Méthode Traditionnelle (1) Michel Rolland (1) Moet&Chandon (3) monastrell (1) Mondavi (1) Mosel (3) Moselle Luxembourgeoise (1) mourverde (1) Mouton Cadet (1) műanyag boroskehely (1) Müller-Thurgau (2) Muscadet (1) muscat (1) muskotály (1) Napa-völgy (1) Nederburg (1) Németország (1) Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) (1) nerello mascalese (1) nero davola (1) olaszrizling (1) Onyx (1) Opus One (1) Oscar Tobia (1) osztrák borászat (1) osztriga pezsgő Châtelain téri piac (1) Otto Klaebisch (1) pálinka törköly hungaricum (1) parkerizáció (1) petit sirah (1) Petrus (2) pezsgő (4) Phantom (1) Philippe Bourgignon (1) Pierre Richard (1) Pineau de Charentes (1) pinot meunier (1) pinot noir (4) piros tramini (1) Playboy Wine Club (1) Pócz Pincészet (1) Pomerol (1) Pontet-Cantet (1) prosecco (1) rajnai fehér (1) Rauzan-Gassies (1) reserve reserva riserva gran reserva (1) Rioja (1) rivaner (2) rizling (2) rizlingszilváni (2) Robert Hodgson (1) Robert Jean De Vogüé (1) Robert Parker (3) Robin Goldstein (1) Rotschild (1) rozália (1) rozé (1) rozé rousanne marsanne syrah viognier (1) Saint-Emilion (1) Samuel Tinon (1) sancerre pouilly-fumé (1) Sauternes (3) sauvignon blanc (1) sekt (1) sherry (1) shiraz (1) shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli (1) silvaner (1) Simon József (1) Siracusa (1) SIWC (1) spanyol bor (2) spumante (1) sur lie (1) sylvaner (1) syrah (1) szamorodni (1) Széll Tamás (1) széndioxid-kibocsátás (1) Szepsy (1) Szicília (1) Szicília Etna Taormina Savoca (1) Szlovákia (2) szlovák tokaji (1) Szőke Mátyás (1) tablettás bor (1) Taittinger (1) Takler (2) tempranillo (1) teríték (1) Terre de Vins (1) Test Achat (1) The Durand (1) Tokaj (5) Tokaj-Hegyalja (1) tokaji rozé (1) tölgyfa hordó (1) Top100wines (2) történelmi borcímkék (1) Tunupa (1) Új-Zéland (1) vakteszt (1) ViaVoice (1) Vida (1) Vin-Art (1) Vinderpant (1) vino blanco joven (1) vino viejo (1) Vin dAmour (1) vin de primeur (1) vin doux naturel (1) vin gris (1) viognier (1) Virgine Routis (1) visszakóstolás (1) vörös és fehér bor házasítása (1) weinführer (1) wiener gemischter satz (1) Wine Advocate (1) Wine Spectator (2) zalema (1) zöldszilváni (2) Címkefelhő

Szezon és fazon

2011.05.04. 20:02 BorTars

Amikor először láttam egy palackon azt, hogy zinfandel igencsak elcsodálkoztam: nocsak, itt is van cirfandli? Persze, ha alaposan megnézi az ember az üveget, akkor látja: vörös bor van benne, tehát kizárt, hogy  cirfandli lenne. Az viszont tagadhatatlan, hogy megtévesztő a név hasonlósága, különösen a cirfandli németes változatával: zierfandler

Mielőtt említenék még egy-két megtévesztő névazonosságot vagy különbözőséget, azt azért  elmondom, hogy a főképp Kaliforniában termesztett zinfandel megérdemli, hogy kipróbáljuk. Kóstoltam már a Gallo Family zinfandeljét is (megjegyzem a világ legnagyobb borászata, 40 ezer hektáron termesztenek szőlőt!!), és kortyolgatnék belőle szívesen máskor is, de a Rancho Zabaco borászat gyümölcsös, testes, sűrű vörös zinfandelje elsőre az egyik kedvencemmé vált.

Ha arról panaszkodtam korábban, hogy nehezen hihető, ahogy egyes szakértők csak úgy  sorolják a különböző illatokat, aromákat egy-egy bor kóstolása közben – itt valóban nem nehéz azonosítani a meggyet, az epret vagy a málnát, még aromarudacskák nélkül is.... De hogy maradéktalanul ne lehessek elégedett, a szakirodalom szerint érezhettem volna még egy kis feketeribiszkét, ánizst és borsot is.
S akkor nézzük, mi zavarhatja össze az embert úgy, hogy nem tudja megkülönböztetni a szezont a fazontól? Vajon mi a helyzet a syrah-shiraz párossal? A franciák következetesen syrah néven emlegetik, az ausztrálok shirazként. Pedig ugyanarról a szőlőről van szó, ami a legenda szerint  valamikor az ókorban Perzsiából, Shiraz városából került Európába. Egy másik legenda azt mondja, hogy a szicíliai Siracusa városából hozta magával a római uralkodó, Marcus Aurelius Probus.

Miután találtam egy olyan ausztrál bort, aminek a címkéjén a szokásos shiraz helyett syrah szerepelt, megvettem. Hátha felfedi a rejtélyt, és kiderül, hogy mégsem ugyanaz a két különböző néven emlegetett bor. (Mert való igaz, a francia syrah-ban nehéz felfedezni a nyomait az ausztrál shiraz illatának és aromájának  – magyarul: a francia syrah az ausztrál shiraz nyomába sem ér!) Rejtély azonban nem volt. Ez az ausztrál syrah ugyanolyan jellegzetes volt, mint a többi shiraz, kellemes és ízletes, miért is lett volna más, amikor ugyanaz? A valódi rejtély tulajdonképpen az, hogy  a francia syrah miért különbözik annyira?

De folytassuk a nyomozást, vajon a francia grenache és a spanyol garnacha azonos mássalhangzói jeleznek-e valami közöset?  Igen, ugyanarról a szőlőről van szó, ami egyébként a világ egyik legelterjedtebb fajtája, Ausztráliában és Amerikában is termesztik.

 Franciaországban a Rhone mentén van belőle a legtöbb, ez az alapja a Chateauneuf-de-Pape-ban készített legendás boroknak (GSM-nek is mondják, mert a grenache mellett syrah és mourvedre is van benne).  A grenache későn érő fajta, sok melegre van szüksége, ezért a tőkéket nagy kavicsokkal rakják körül, amelyek még akkor is visszasugározzák a meleget a szőlőre, amikor már lement a nap – ezzel is segítik az érést.
Spanyol változatát, a garnachát otthon csak Garrinchaként emlegetjük (Hyppolitnak is csak hippodromként volt értelme...). Az egykori focistával  (a „fehér Pelé”-vel, de Pelé nélkül) felálló brazil válogatott elleni 3:1-es magyar győzelem az 1966-os angliai VB-n gyerekkorom egyik nagy élménye volt!


Amióta csak felfedeztük a „garrinchát”, mindig keresem, hátha rábukkanok egy újabb palackra. Még a vinotékákban is fel lehet adni egy ilyen kéréssel a leckét. Ezért is örültem, amikor ismerős ízt véltem felfedezni a pohárban egy ismeretlen spanyol palack kibontása után. A címkén azonban semmi nem igazított el, hogy milyen szőlőből készült a bor. Csak a borászat honlapján, az interneten derült ki, hogy a Berberana Reserva - 100 százalékban garnacha.

Egy kis keresgélés tehát, és sok mindenre meg lehet találni a magyarázatot. Még akkor is, ha az egyszerűség kedvéért nem említettem, hogy azért a zinfandelből is van „fehér” – white zinfandelnek nevezik ugyanis Amerikában a zinfandel roséját (és hatszor annyit adnak el belőle, mint az igazi vörösből, ha igaz).  És létezik grenache blanc is – ami viszont már igazi fehér szőlő, a garnacha mutációja volt Spanyolországban, és onnan került át francia földre, ahol az ötödik legelterjedtebb fehér szőlőfajta.

Szólj hozzá!

Címkék: shiraz syrah grenache garnacha zinfandel cirfandli

A bejegyzés trackback címe:

https://bortars.blog.hu/api/trackback/id/tr477250371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása